На міжнародному форумі у Дніпрі шукали шляхи подолання гендерного насильства

  11.12.2017 11:43   -
Новини Суспільство

Кожні дві хвилини у світі стається домашнє насильство, свідчить статистика. В Європі такі факти не приховують, Україна ж тільки починає відверто говорити на цю тему

Про це йшлося під час міжнародного форуму в ДніпроОДА, де зустрілися представники влади та міжнародних організацій, науковці, громадські активісти. Разом вони формували план дій з впровадження міжнародних стандартів в протистоянні гендерному насильству.

«Дніпропетровщина приєдналася до всесвітньої акції  «16 днів проти насильства». Одна із зустрічей, присвячених цій темі, сьогоднішній форум. Знаково, що до нього приєдналися міжнародні організації, які опікуються питаннями гендерної нерівності та домашнього насильства. Разом ми з’ясовуватимемо, як в Україні долати цю проблему ефективніше», – розповіла радник голови ДніпроОДА Ірина Грицай.

Нині в Україні вже змінюється підхід до вирішення проблеми насильства в сім’ї, наголосила лейтенант поліції Ганна Карпаченкова.

«Застосовуємо комплексний підхід. Інформацію про випадки насильства передаємо й соціальним службам, психологам, представникам громадських організацій, які надають юридичні консультації, – зазначила вона. – Це дає результат – люди стали більше нам довіряти та звертатися частіше.  За весь 2016 рік до поліції надійшло близько 10 тисяч повідомлень про насильство в сім’ї , за 11 місяців 2017-го  – на тисячу більше».

Відверто говорити про насильство в сім’ї українці тільки починають, наголосив президент Національної академії правових наук України Олександр Петрішин. За його словами, раніше ця проблема вважалася дуже приватною, такою, в яку держава втручатися не має.

«Днями Верховна Рада прийняла окремий Закон про запобігання насильству в сім’ї. Крім того, внесені зміни до кримінального кодексу, які передбачають суворе покарання за такі злочини», – розповів він.

Долати проблему насильства в сім’ї Україні допомагає Рада Європи.

«Ми допомагаємо експертними порадами при розробці законодавства, організовуємо  тренінги для правоохоронців. Продовжимо працювати в цьому напрямку»,  – підкреслив голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.