У Дніпрі презентували проєкт «Війна поруч»

  17.08.2019 13:20   -
Новини

16 серпня у Дніпрі, у сквері Героїв, презентували проєкт добровольця, документаліста Олеся Кромпляса «Війна поруч», що реалізований за підтримки Дніпровської міської ради та меценатів.

12 металевих інсталяцій із простріляних людських силуетів порівну розмістили у сквері (по периметру фонтана) та на Фестивальному причалі.
– Ці фігури нагадують усім нам, дніпрянам, що за 200 км від міста тривають бойові дії, і що кожен із нас міг опинитися на місці тих людей, які зараз мешкають у так званих сірих зонах, або стати жертвою війни. Тому ми не можемо забувати, що наші військові продовжують боронити країну. Міська рада допомогла у перевезенні та встановленні конструкцій. Вони чудово вписалися у сквер і набережну, – сказала заступниця директора департаменту соціальної політики Дніпровської міськради Юлія Дмитрова.
Автор інсталяцій, ветеран АТО, воєнний журналіст Олесь Кромпляс зазначив, що назва проєкту говорить сама за себе. Він також наголосив – за війну заплачено високу ціну.
– Ці інсталяції – це простріляні силуети звичайних людей різних професій. Тобто на місці військових могли бути звичайні цивільні люди, які живуть своїм звичайним життям. Фігури завважки 20 кг кожна, виготовлені із товстого металу, вони добре закріплені. Зараз вони сріблястого кольору, а з часом темнішатимуть і чорнішатимуть. І від цього ще більш виразно проявлятиметься той біль війни, який з роками не проходить, а стає ще сильнішим, тобто буде чіткіша пам’ять про війну. Загалом усі мої проєкти є волонтерськими і безкоштовними. Шукаю тих людей, які в них зацікавлені. Приємно, що у Дніпрі знайшлися такі люди, меценати, які допомогли реалізувати один із них – «Війна поруч», – додав Олесь Кромпляс.