Як у Дніпрі вирішують проблему безпритульних тварин

  15.08.2019 20:02   -
Новини

У Дніпрі муніципалітет ефективно реалізовує європейські метод і практику контролю безпритульних собак і котів. Загалом у світі діють декілька напрямків вирішення цієї проблеми.

Це притулки, в яких тварини живуть до кінця своїх днів або обмежений термін; а також виловлювання, реєстрація, маркування, пошук господарів чи влаштування тварин до людей, стерилізація і відпуск чотирилапих до місця, де виловили. Саме останній запроваджений в Україні. Він вважається найгуманнішим і використовується в Європі.
– Останніми роками у місті значно скоротилася кількість бездомних собак і збільшилася питома вага стерилізованих. А торік безпритульних котів визнали частиною екосистеми міста, що передбачає надання їм вільного доступу до підвалів і горищ для виловлювання гризунів. Комунальні служби можуть відловлювати безпритульних котів лише для обстеження на наявність захворювань, стерилізації та вакцинації або для передання новим господарям, – розповіла кандидатка соціологічних наук, експертка у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно.
Вона також нагадала: у Дніпрі з 2017 року відповідно до світових норм діють правила утримання домашніх тварин, які передбачають їх чипування та включення даних про них до електронної бази.
За словами начальниці відділу реєстрації та адопції комунального підприємства «Зооконтроль» Ірини Пономаренко, європейський метод «виловлювання-стерилізація-вакцинація-повернення», який нині застосовується у Дніпрі, дозволяє головним чином гуманно контролювати кількість безпритульних тварин. Якщо 2016-го року у Дніпрі було 4 963 бездомні собаки, то 2018-го – 2 358. Окрім того, останніми роками значно зріс відсоток стерилізованих тварин. Якщо 2016-го цей показник становив 17%, то 2018-го він зріс до 25%.
– Наступного року плануємо знову зробити такий підрахунок. Для відловлювання безпритульних собак маємо чотири спеціальні машини, дві з яких є унікальними для України. Ці авто обладнані усім необхідним для комфортного перевезення тварин. Після відловлювання чотирилапі знаходяться на нашому підприємстві 10-12 днів. Це період для карантину, стерилізації, післяопераційний період і проведення вакцинації від сказу. За цей час намагаємося влаштувати тварини у сім’ї. Якщо цього не вдається зробити, то повертаємо у ті райони, звідки їх виловили, – сказала представниця КП «Зооконтроль».
Водночас Ірина Пономаренко пояснила ситуацію, за якої стерилізовані собаки можуть проявляти агресію супроти людей. Одна з основних причин – захист свого корму.
– Дуже часто люди підгодовують собак у громадських місцях – біля магазинів, на дитячих майданчиках. Тварини починають захищати територію, де їхня їжа. Це і спричиняє таку агресивну поведінку. Тому закликаємо опікунів безпритульних тварин не годувати їх саме у громадських місцях, – наголосила начальниця відділу КП «Зооконтроль».
Вона також зазначила: якщо не стерилізувати домашніх котів і собак (тих, які не несуть племінної цінності), безпритульні тварини продовжуватимуть з’являтися.
– До нас постійно звертаються люди з проханням допомогти улаштувати знайдених у коробці цуценят. Зрозуміло, що вони не від безпритульної собаки, а просто стали непотрібним потомством, – додала Ірина Пономаренко.