На Дніпропетровщині стартував міжнародний волонтерський проект

  11.10.2018 23:56   -
Новини

В Україні стартував проект «Порятунок без кордонів». Першим регіоном, що долучився до міжнародної волонтерської спільноти, стала Дніпропетровщина. Про це розповів радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Денис Сурков.

В рамках проекту волонтери області отримала першу партію наплічників з усім необхідним для порятунку людського життя.
– «Ситуація, коли людина може опинитися на межі життя та смерті, може виникнути у будь-який момент. Це і різні надзвичайні обставини, і раптова зупинка серця. Коли постраждалий потребує невідкладної допомоги ще до приїзду «швидкої». Відлік – щосекундний. У такий момент наплічники, оснащені всім необхідним, – якраз те, що треба, – зазначив Денис Сурков.
Наплічники невідкладної допомоги незамінні при масових ДТП, пораненнях, раптовій зупинці серця, кровотечах. Волонтери зобов’язуються скрізь брати їх із собою. Краще – якщо є особисте авто. Кинув – і вже готовий у будь-який момент врятувати людське життя.
У «рюкзаку-укладці» – життєво необхідні набори для зупинки критичної кровотечі та проведення серцево-легеневої реанімації. Це джгути, бандажі, повітропроводи, респіратори, дихальні мішки для штучної вентиляції легенів, шийні комірці, лицьові маски. Комплекти – для дітей і дорослих.
Першими виявили бажання «озброїтися» наплічниками-«рятівниками» 15 дніпровських волонтерів. Всі вони – медики. Це і лікарі, і викладачі, й інструктори з тактичної медицини.
– При важких травмах час для надання невідкладної допомоги дуже обмежений. Наплічник завжди буде поруч зі мною, в багажнику авто. Якщо це врятує хоча б одне життя, я буду щасливий, – сказав учасник проекту, лікар Іван Кондратенко.
Перші 15 волонтерів – лише початок проекту. Долучитися до нього може будь-хто. Головний критерій при відборі – впевненість у власних силах. А ще – рішучий намір: «Я хочу і зможу допомогти людині». Якщо волонтер не матиме медичної освіти, для нього організують обов’язкове навчання.
«Порятунок без кордонів» – спільний проект Дніпропетровської ОДА та міжнародної волонтерської організації SSF.