ОБЕРЕЖНО, ГУСТА КРОВ!

2 недели ago Zorya Комментарии к записи ОБЕРЕЖНО, ГУСТА КРОВ! отключены

Безпричинна втома, задишка, сухість шкіри і біль у ногах – ці різнопланові, на перший погляд, симптоми можуть сигналізувати про згущення крові. Чому кров змінює свою консистенцію, чим це загрожує і як попередити проблему, розповіла лікар-терапевт Вікторія КОКОШКО.

У чому небезпека

Кров складається з плазми (рідкої частини) і формених елементів (клітин крові), ба ланс між якими і визначає її густоту. Якщо говорити спро щено, згущення – це змен шення в складі крові рідкої частини. Таку зміну формули називають синдромом підви щеної в’язкості крові.

Кров – головна біологічна рідина нашого організму, що виконує безліч функцій, ос новна з яких – забезпечення усіх внутрішніх органів кис нем, поживними речовина ми, гормонами і фермента ми. Якщо кров стає занадто в’язкою, її транспортна функція порушується. Густа кров набагато гірше проникає в дрібні судини і капіляри, че рез що організм відчуває де фіцит кисню, виникає анемія. Якщо не помітити і не усунути згущення крові на ранньому етапі, в перспективі цей стан істотно підвищує ризик утво -рення тромбів, розвитку ін фарктів та інсультів.

Можливі причини

До підвищення в’язкості крові може призвести безліч причин. Це зневоднення ор ганізму (при сильній спеці, підвищених фізичних наван таженнях, прийомі сечогінних препаратів), малорухливий спосіб життя або тривалий по стільний режим, зайва вага, похилий вік, сильний стрес, вплив радіації, нестача віта мінів і мінералів.

Відіграє роль і харчування – фактором ризику є вживан -ня великої кількості простих вуглеводів (здоба, білий хліб, кондитерські вироби, карто пля), а також жирного м’яса, солоних, копчених і консерво ваних продуктів. Спровокувати згущення крові здатні і деякі захворювання – наприклад, цукровий діабет, патології нирок і печінки, панкреатит, лейкоз, гормо нальні порушення.

Крім того, викликати зміну формули крові можуть шкід -ливі звички – куріння і злов живання алкоголем.

Тривожні симптоми

Основні симптоми синдро му підвищеної в’язкості крові – це сухість у роті, підвищена стомлюваність і сонливість, часті позіхання, неуважність, відчуття слабкості в м’язах. Крім того, людину турбують головні болі та запаморочен ня, шум у вухах, тяжкість і болі в ногах, оніміння і мерзля -куватість кінцівок. Можуть спостерігатися тривожність, депресивні стани, розлад сну, підвищення артеріального тиску. Іноді погіршуються зір і слух. Зрідка ознакою згущен -ня крові стають метеоризм і запори.

У деяких випадках синдром підвищеної в’язкості крові протікає безсимптомно і виявляється тільки при оцінці результатів аналізу крові.

Що робити

Якщо ви помітили у себе кілька перерахованих вище ознак, варто звернутися до
сімейного лікаря, який на править вас на загальний розгорнутий аналіз крові і коагулограму (комплексне до -слідження показників крові). Можуть знадобитися і кон -сультації вузьких фахівців: ендокринолога, нефролога, гепатолога та ін.

Після виявлення причини підвищеної в’язкості крові, призначається лікування ос новного захворювання або усувається фактор ризику, який викликав зміну форму ли крові. Також індивідуально підбираються препарати, що сприяють розрідженню крові.

При відсутності серйозних хронічних недуг повернути крові нормальну консистен цію допоможе збалансований раціон, оптимальний пит -ний режим (мінімум 1,5-2 л води на день), відмова від шкідливих звичок, регулярна фізична активність, уникнен -ня стресів.

Але навіть якщо вас нічого не турбує, для профілактично го з’ясування показників гус тоти крові необхідно мінімум раз на рік здавати загальний аналіз крові.

Дієта для розрідження крові

При підвищеній в’язкості крові важливо вживати до статню кількість жирів, біл ків і амінокислот: пацієнтові рекомендовані нежирні сорти м’яса, морська риба, морепро дукти, яйця, нежирна молоч -ка, оливкова і льняна олії. Крім цього, важливо вклю -чити в раціон продукти, що сприяють розрідженню крові, це: імбир, мигдаль, кеш’ю, ци буля, часник, насіння соняш нику, кориця, помідори, огір -ки, яблука, цитрусові, чорний шоколад.

Водночас в’язкість крові підвищують гречка, банани, сало, свинина, субпродукти, капуста, волоські горіхи. Тому вживання цих харчів дове деться виключити або хоча б звести до мінімуму.

Ірина КАДЧЕНКО

Поделиться: