Як запобігти авітамінозу

  27.02.2025 10:12   -
Здоров'я

На початку весни багато хто стикається з такою проблемою, але зазвичай нічого не робить. І дуже помиляється…

Причини авітамінозу

По-перше, це – незбалансоване харчування. Адже вітаміни людина може споживати тільки з їжею. Винятком є лише вітамін D. Саме тому раціон має вирішальну роль.

По-друге – зниження фізичних навантажень протягом тривалого періоду. Їх відсутність призводить до того, що організм входить у більш пасивний стан, і тому усі процеси в ньому змінюються. Підсумок – погане засвоєння поживних речовин. І третій чинник – недостатня кількість часу перебування на свіжому повітрі. Вітамін D людина утримує за допомогою сонячної енергії…

Симптоми

Авітаміноз може проявлятися по-різному, залежно від того, яких саме вітамінів не вистачає. Найбільш поширені ознаки такі:

  • лущення нігтів і шкіри;
  • поганий стан волосся;
  • проблеми в ротовій порожнині (виразки на щоках, білий наліт на язику, чутливість або набрякання ясен);
  • хронічна млявість і втома;
  • апатія та депресивний стан;
  • сонливість, головний біль, зниження імунітету та часті застуди.

Чи потрібне лікування?

Для переважної більшості воно зазвичай зводиться до вживання комплексу вітамінів. Але пам’ятайте: причини схожих на авітаміноз ознак можуть бути пов’язані зі щитоподібною залозою. Тому по можливості пройдіть УЗД щитоподібної залози.

Профілактика

При авітамінозі головне – не лікування, а профілактика, адже він виникає через шкідливі звички людей їсти шкідливу їжу. Щоб попередити авітаміноз, слід постійно збалансовано харчуватися. Це головне!

Не можна просто іноді вживати корисні продукти, вони повинні бути основою раціону. Також необхідно дотримуватися здорового режиму сну, роботи та відпочинку, отримувати регулярні фізичні навантаження та вдосталь бувати на свіжому повітрі.

Щоб уникнути авітамінозу, варто вживати продукти, багаті на вітаміни:

A – червоний перець, зелена цибуля, гарбуз, салат, помідори, печінка.

C – ківі, цитрусові, бузина, малина, картопля, спаржа, цибуля, хрін, печінка, шипшина, барбарис, чорна смородина.

B1 – квасоля, гречка, горіхи, рис, печінка, яйця.

B2 – помідори, ріпа, квасоля, яйця, яловичина, печінка, нирки, мигдаль, капуста, пророщена пшениця.

B3 – овес, жито, кукурудза, ячмінь, квасоля, соя, горох, гриби.

B5 – молоко, горох, арахіс, яйця, соя, сочевиця, фундук, капуста, пшениця, овес, кінза, волоські горіхи, риба, фісташки.

B6 – лимони, помаранчі, полуниця, черешні, помідори, капуста, шпинат, картопля, волоські горіхи, ліщина, пророщена пшениця.

B9 – молоко, яйця, риба, сир, домашня птиця, свинина, яловичина, баранина, печінка.

B12 – морепродукти, риба, печінка, м’ясо, молоко, яйця, сир, йогурт.

H – горох, арахіс, соя, шампіньйони, капуста, картопля, буряк, морква, шпинат, салат, помідори, суниця, диня, апельсини, персики, яблука, пшениця, рис, молоко, сир, кукурудза, ячмінь, хліб, яйця, м’ясо, печінка, риба.

E – соняшникова олія, пророщена пшениця, цільнозернові продукти, горіхи, соняшникове насіння.

K – зелені листові овочі, шпинат, цибуля, зелений чай, капуста, кропива, яйця, картопля, банани, авокадо, ківі, петрушка.

Р – виноград, малина, помідори, абрикоси, ожина, черешня, листовий салат, гречка, зелений чай, чорна смородина, шипшина.

РР – арахіс, білі гриби, риба, м’ясо, яйця, печінка, пшениця, кунжут, соя, горох, гречка, молоко.

Зібрав Олесь ШОВКОШИТНИЙ

Поділитись:

Попередня стаття:

Наступна стаття: