Веселощі без похмілля
Дорослі люблять Новий рік не менше, ніж діти. Але якщо малечі для щастя достатньо ошатної ялинки і подарунків, то їх батьки не уявляють свята без щедрого застілля.
Як пережити свята без шкоди для здоров’я, «Зорі» розповіли лікарі обласного центру здоров’я.
Небезпечні свята
Якщо ваше здоров’я і так важко назвати богатирським, то безсонна ніч, переїдання і надлишок алкоголю під час новорічного застілля можуть відчутно його погіршити. А з огляду на те, що в цьому році офіційних зимових свят (читай – приводів посидіти в хорошій компанії) стало ще більше, не дивно, що для лікарів затяжні новорічні вихідні – напружений період. Адже саме в цей час кількість звернень за медичною допомогою різко зростає. Причина – надмірне вживання українцями важкої їжі та спиртних напоїв, що провокує напади різних захворювань у здорових людей і загострює вже наявні недуги у хронічних пацієнтів. Найпоширеніші скарги – напади холециститу і панкреатиту, загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.
Меню і діагноз
Щоб відсвяткувати Новий рік без наслідків для здоров’я, раджу вам навіть за святковим столом не забувати про свої хронічні захворювання і не вживати протипоказані при них продукти. Наприклад, страви з високим вмістом солі здатні сильно підвищити артеріальний тиск. Значить, гіпертонікам, аби не спровокувати криз, не варто налягати на солону рибу, ковбаси, гострі сири, солоні, мариновані та квашені овочі.
Пацієнтам, які мають хвороби підшлункової залози, хронічний гастрит або виразку, камені в жовчному міхурі, необхідно уникати жирних і гострих страв, пряних приправ і маринадів, копченостей, грибів. При проблемах з печінкою рекомендується відмовитися від сала, жирного м’яса, тортів з масляним кремом. Також варто обмежити споживання м’ясного холодцю і рибного заливного, жирної сметани і сиру, смажених страв, салатів
з редькою. Якщо ж у вас хронічна хвороба нирок, менше їжте копченостей і консервів, солоної риби, маринадів, квашених овочів. Усім перерахованим вище категоріям пацієнтів варто також звести до мінімуму в раціоні соуси, кетчуп, майонез, а також алкоголь.
Застілля для здоров’я
Передбачаю обурення більшості: так це ж виходить не святковий стіл, а якась дієта №5! Але не варто відмовлятися від делікатесів і різноманітної їжі повністю, просто вживайте їх у розумних кількостях, дотримуючись простих правил здорового застілля.
По-перше, їжте часто, але потроху, роблячи перерви між стравами. Велика кількість різноманітної їжі за один раз може викликати печію, біль у шлунку, напад кольок. Щоб не накидатися на новорічне частування з жадібністю, не сидіть голодними весь день напередодні, а нормально поїжте за 3-4 години до свята (ідеальне меню: каша, парова котлета, овочевий салат).
Безпосередньо під час гуляння не завантажуйте шлунок жирною і калорійною їжею, вибирайте харчі, які легко засвоюються організмом, – це морська риба, морепродукти, біле м’ясо курки, яловичий язик, парові й відварні страви, овочі, фрукти. Чергуйте корисну їжу зі «шкідливою». Наприклад, м’ясо доповніть овочевим салатом з оливковою олією, а не олів’є з майонезом або картопляним пюре. У проміжках між прийомами їжі намагайтеся більше рухатися (подивитися на святковий салют, вийшовши на балкон, – це вже міні-зарядка).
Зрештою, не запивайте їжу солодкими соками і газованими напоями. Вони підсилюють газоутворення і можуть призвести до відрижки та здуття живота. Краще ці напої вживати або за півгодини до їди, або через 2-3 години після.
Ірина КАДЧЕНКО