ЯКЩО ОРГАНІЗМ НЕ ПЕРЕНОСИТЬ ЛАКТОЗУ
З дитинства нам втлумачують, що молоко і молочні продукти -синонім здорового харчування. Підтвердження цьому – безліч народних прислів’їв:
«Заварив кашу, так не шкодуй і молока!», «Корова на подвір’ї -харч на столі» або «Молока в достатку – і ми в порядку». Але як бути, якщо після його вживання вам стає недобре?
Чому виникають неприємні симптоми і як їх уникнути, розповіла лікар-терапевт Вікторія КОКОШКО.
У чому проблема
Стан, при якому організм не може нормально перетравлювати лактозу (молочний цукор), що міститься в молоці і молочних продуктах, називається лак-тозною непереносимістю (або лактазною недостатністю). Ця досить поширена патологія виникає через дефіцит вироблення в тонкій кишці спеціального ферменту – лактази, необхідного для розщеплення лактози.
Лактаза перетворює молочний цукор на глюкозу і галактозу, які в нормі всмоктуються в кров через оболонку тонкої кишки. Але при нестачі ферменту лактоза без обробки переміщується у товсту кишку, в мікрофлорі якої розкладається, викликаючи характерні неприємні симптоми.
Вроджена чи набута
Непереносимість лактози може бути вродженою і набутою. У свою чергу вроджена ділиться на рідкісну алактазію (повна відсутність лактази з народження) і первинну лактазну недостатність. Первинна має спадковий характер, але зниження синтезу лактази в кишечнику відбувається поступово і може проявитися як у дитинстві або юності, так і в зрілому віці. При цьому зазвичай зберігається від 10 до 50% початкової активності ферменту. Вроджена неперено-симість лактози не лікується.
Вторинна лактазна недостатність обумовлена тимчасовими ушкодженнями тонкої кишки. Вона може бути спровокована вірусними інфекціями, запален-
ням кишечника, оперативним втручанням на шлунково-кишковому тракті, неправильним харчуванням або зловживанням алкоголем. Створити проблему з лактазою здатний і тривалий прийом деяких ліків (антибіотиків, цитостатиків, гормональних препаратів).
Зазвичай симптоми вторинної недостатності зникають протягом декількох тижнів після усунення несприятливого фактора.
Тривожні симптоми
Прояви непереносимості лактози можуть бути як цілком терпимі, так і досить серйозні, – усе залежить від кількості лактази, виробленої організмом. Тому деякі люди, незважаючи на дефіцит ферменту, спокійно вживають молоко або кисломолочні продукти в невеликих кількостях, інші ж – змушені повністю від них відмовитися.
Основними симптомами непереносимості лактози, які з’являються в середньому через
півгодини після вживання мо-лочки, є здуття, бурчання, біль або кольки в животі, підвищене газоутворення. Можуть також виникнути діарея, нудота, блювота.
ОБЕРЕЖНО, ПРИХОВАНА ЛАКТОЗА!
Якщо у вас повна непереносимість лактози, пам’ятайте, що її використовують у виробництві багатьох продуктів харчування і лікарських препаратів як складову ароматизаторів, підсилювачів смаку і підсолоджувачів. Лактоза часто присутня в ковбасах, пакетованих супах, готових соусах, шоколаді, кондитерських і хлібобулочних виробах. Тому уважно читайте етикетки на продуктах і ліках.
У більш рідкісних випадках непереносимість молока може проявлятися позакишковими симптомами: загальною слабкістю, пітливістю, ознобом, головним болем, запамороченням, тахікардією.
Що робити
Існують спеціальні аналізи (тест на толерантність до лактози, дихальний водневий тест), що дозволяють виявити непереносимість лактози, але ці дослідження досить складні й дорогі. Тому якщо ви несподівано помітили у себе виникнення характерних симптомів після вживання молока або кисломолочних продуктів, просто на якийсь час виключіть їх з раціону. Якщо неприємні ознаки зникнуть, відновіть вживання в невеликих кількостях і спостерігайте за своїм самопочуттям (в ідеалі вести харчовий щоденник). Поступово дослідним шляхом ви зможете визначити прийнятну для себе дозу молоч-ки (як правило, краще переноситься організмом не молоко, а йогурт, ряжанка, сир, твердий сир).
Якщо ж у зниженні синтезу лактази винна не спадковість, а інші ш/’- чинники (прийом антибіотиків, порушення ^ дієти, інфекція), треба їх усунути або вилікува-, „ ти основне захворювання кишечника. У цьому вам допоможе сімейний лікар або гастроентеролог. До відновлення слизової оболонки тонкої кишки фахівець може порекомендувати вам прийом допоміжних медикаментів, наприклад, препаратів лактази, кальцію, спазмолітиків, пробіотиків.
Ірина КАДЧЕНКО