Хіба ми хочемо «СОЛОДКОГО ЖИТТЯ»?

  30.01.2025 09:43   -
Здоров'я

А хто ж його, скажете, не хоче? Проте, якщо йдеться про захворювання, що називається «діабет» – то ні, звичайно. Ось чому важливо ще раз дізнатися про симптоми хвороби та найпростіші правила профілактики…

Звідки він береться

Цукровий діабет виникає через порушення вироблення інсуліну або зниження чутливості організму до цього гормону. Виявляється в першу чергу підвищенням рівня цукру в крові та розвитком множинних ускладнень (на очі, нирки, ноги, серце тощо).

Основні причини розвитку хвороби: генетична схильність, вірусні інфекції та неправильне харчування. Факторами ризику також є малорухливий спосіб життя, ожиріння та хронічні стреси.

Перший або другий

Розрізняють два основні типи цукрового діабету. 1-й тип розвивається внаслідок порушення виробництва інсуліну підшлунковою залозою. Зазвичай хвороба розвивається гостро, у молодому віці. Супроводжується, як правило, втратою ваги, високим рівнем цукру в крові та появою ацетону в сечі.

1-й тип діабету лікують лише інсуліновими ін’єкціями, адже значна частина бета-клітин, які виробляють інсулін, на момент прояву захворювання вже гине. Для компенсації дефіциту доводиться вводити гормон ззовні.

2-й тип найчастіше виникає у людей зрілого віку, які зазвичай  мають схильність до повноти. Хвороба починається повільно, симптоми проявляються поступово. Цей тип особливо підступний, адже людина не відразу звертається до лікаря.

У таких пацієнтів на початку захворювання інсуліну виробляється достатньо, натомість чутливість тканин до нього порушується. Такий стан називається інсулінорезистентністю.

Лікують пацієнтів з 2-м типом таблетованими цукрознижувальними препаратами. Їхнє основне завдання – підвищувати чутливість тканин організму до наявного інсуліну. Є й пігулки, що посилюють виробництво інсуліну. Але працюють вони тільки тоді, коли зберігається достатньо власних бета-клітин.

Іноді з часом виробництво інсуліну у хворих однаково критично знижується. У такому разі рекомендують поєднувати прийом цукрознижувальних препаратів із вищезгаданими ін’єкціями.

Не панікуйте, дізнавшись симптоми

Основні: сухість у роті, спрага, рясні та часті сечовипускання, невмотивовані набір або зниження ваги, погане загоєння ран, порушення апетиту, у тому числі – постійний голод. Також турбують погіршення зору, свербіж статевих органів, зниження потенції чи хронічна втома.

Взагалі, діагностувати хворобу досить легко. Достатньо визначити рівень глюкози у крові, у сумнівних випадках це робиться кілька разів. Точніше визначитися з типом діабету дозволяє дослідження концентрації інсуліну в крові та встановлення індексу НОМА, що показує ступінь інсулінорезистентності.


УВАГА! Найбільш ефективно лікувати діабет на початкових стадіях. Тому для його раннього виявлення необхідно щорічно здавати кров на цукор навіть без скарг на само­почуття.


Дієта для діабетиків

Три головні кити лікування діабету – дієтотерапія, фізичні навантаження та медикаменти. Ігноруючи хоча б один із них, успіху досягти неможливо.

Харчування має бути регулярним, частим та дробовим. Основні прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря) доводиться поєднувати з додатковими (другий сніданок, полуденок, легкий перекус перед сном), і не забувати про зменшення порцій.

У раціон хворих з надмірною вагою потрібно включати свіжу та квашену капусту, салат, шпинат, зелений горошок, огірки, помідори. Вони посилюють почуття насичення

Для покращення функції печінки в дієту включають продукти, що нормалізують холестериновий обмін: нежирний сир, сою, вівсянку, яловичину. А ось м’ясні та рибні бульйони разом зі смаженим бажано максимально обмежити.

Також діабетикам рекомендовані нежирні кисломолочні харчі: несолодкі фрукти та ягоди, помірна кількість чорного та висівкового хліба, овочеві супи, м’ясо та птиця нежирних сортів, страви з риби (щуки, судака, тріски, сазана), гарніри з овочів та зелені.

Крупами, бобовими, макаронними виробами краще не захоплюватися. Слід зменшити кількість хліба в раціоні. Картоплі бажано уникати зовсім – високий вміст у ній крохмалю швидко підвищує рівень цукру в крові.

Заборонені цукерки, кондитерські вироби, здоба, варення, сало, гострі страви, копчене, гірчиця, алкоголь, виноград, банани, родзинки.

Намагайтеся готувати їжу на пару, варити чи тушкувати, а не смажити. А ще – зведіть до мінімуму вживання солі.

Фізкульт-привіт!

Корисні дозовані фізичні навантаження. Вони мають бути регулярними (щоденними) та приблизно однаковими за обсягом. Це покращує засвоєння глюкози, знижує рівень цукру в крові (за умови, що перед навантаженнями рівень глюкози не був радикально високим) та підвищує загальний тонус.

Третю складову лікування – медикаментозну терапію – призначить  ендокринолог. Змінювати дози та вид цукрознижувальних препаратів можна, лише проконсультувавшись із фахівцем. Самостійно ж припиняти прийом ліків у жодному разі не варто!

Деякі діабетики вважають, що зниження рівня цукру в крові та покращення самопочуття на фоні лікування означає, що від терапії вже можна відмовлятися. Але це зазвичай закінчується стандартно: поверненням знайомих симптомів та погіршенням самопочуття.

Меду – ні!

Всі знають, що вживання цукру та солодких продуктів при діабеті протипоказане через ризик швидкого підвищення рівня глюкози в крові. Але багато хто переконаний у нешкідливості й навіть користі вживання меду.

Справді, мед – дійсно цінний продукт, що містить вітаміни, мінерали, амінокислоти та багато вуглеводів. Але вже доведено, що він підвищує рівень цукру в крові в 1,5 раза швидше за цукор-рафінад.

Тому при діабеті їсти мед категорично не можна!

Запам’ятайте!

До речі, у ряді випадків цукрозамінники теж мають загрозу. Ксиліт, сорбіт, фруктоза в організмі трансформуються в глюкозу, підвищуючи таким чином рівень цукру в крові. Крім того, маючи жовчогінний ефект, вони здатні погіршити стан людей з жовчнокам’яною хворобою.

А ось цикламат, сахарин та аспартам пригнічують функцію печінки та нирок.

Найнешкідливішим цукрозамінником вважають стевію медову, що містить стевіозид, який у 1200 разів солодший за цукор.

Підготував Олесь ШОВКОШИТНИЙ

Поділитись:

Попередня стаття:

Наступна стаття: