Лікарі розказали про небезпеку грибного сезону

  12.09.2018 16:19   -
Новини

Настала осінь, а разом з нею і грибний сезон. Незважаючи на всі перестороги, щороку трапляються випадки отруєння. Як правильно збирати і готувати гриби аби цього не сталося, розповіли в департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА.

– Збирати гриби слід надзвичайно уважно. Серед отруйних є багато схожих на їстівні. Навіть досвідчені грибники іноді потрапляють до лікарні з отруєннями. Краще взагалі купувати штучно вирощені печериці та гливи. Це значно безпечніше, – розповіли у департаменті охорони здоров’я ДніпроОДА.
Перш за все, кладіть гриби до кошика тільки у тому випадку, якщо ви абсолютно впевнені, що вони їстівні. Не збирайте надто молоді чи старі гриби і ті, що ростуть поруч з отруйними.
По гриби можна ходити тільки до лісу. Вони поглинають шкідливі речовини з повітря та ґрунту, тому забудьте про «тихе полювання» біля узбіч доріг та міських парків. Якщо це проігнорувати, можна отруїтися навіть їстівними грибами.
Ні в якому разі не купуйте гриби на стихійних ринках або у продавців на узбіччях автодоріг. Не бажано їсти сирі гриби. Спочатку їх треба проварити, а вже потім тушкувати чи солити. Не слід давати гриби дітям – вони погано перетравлюються організмом малечі.
Симптоми отруєння грибами можуть проявитися через півгодини, а можуть і за добу. Це біль у животі, нудота, головний біль, висока температура, судоми, галюцинації, втрата свідомості.
Якщо помітили в себе чи в когось із членів родини симптоми отруєння, одразу звертайтеся за медичною допомогою. Поки чекаєте лікаря, пийте багато води і постарайтеся викликати в себе нудоту. Не можна вживати алкоголь, бо він пришвидшить усмоктування шкідливих речовин організмом.