Дніпрянам розповіли, як уберегтися від весняного авітамінозу
Разом із довгоочікуваною весною до нас прийшли слабкість, сонливість і швидка стомлюваність. Все це – через нестачу вітамінів. Як почувати себе бадьорим і здоровим навіть за нестійких «весняних» погодних умов, нагадали у департаменті охорони здоров’я ДніпроОДА.
– Нестача вітамінів погіршує здоров’я людини та знижує її захисні сили. Найбільше їх в організмі – восени, найменше – навесні. Навіть постійне вживання овочів і фруктів не вирішує проблеми весняного гіповітамінозу. Адже кількість корисних речовин у цих продуктах при тривалому зберіганні суттєво зменшується. Запастися вітамінами «про запас» також неможливо – вони швидко виводяться з організму, – зазначили в департаменті.
Попередити нестачу вітамінів допоможуть збалансоване харчування, здоровий спосіб життя та фізкультура.
– Налягайте на цитрусові, зелень, печінку та морську рибу. Не забувайте й про напої з шипшини, молочні продукти і каші. А ще – більше часу проводьте на свіжому повітрі, – радять фахівці.
Не слід забувати й про домашні заготовки – соління, заморожені та сушені фрукти і ягоди, соки. В них багато вітамінів. У квашеній капусті, наприклад, вітаміну С більше, ніж у лимонах. А от медпрепарати слід приймати лише за призначенням лікаря та пам’ятати, що всі вони мають побічні дії.