Як діагностувати прихований мастит у худоби?

3 месяца ago zorya2017 Комментарии к записи Як діагностувати прихований мастит у худоби? отключены

Напевне, усі власники корів та кіз добре знають, що таке маститі неодноразово стикались із цією проблемою у худоби. Запалення молочноїзалози може виникнути в будь-який час – під час лактації, запуску або сухостійного періоду.

За даними міжнародної молочної федерації, щорічно хворіють на мастит близько 25% корів, що завдає економічних збитків молочному скотарству більше, ніж усі взяті разом хвороби. Збудниками цього лиха може бути різноманітна мікрофлора — віруси, бактерії, гриби, які за певних умов починають активно розмножуватися і викликати запалення. «Допомагає» мікроорганізмам найчастіше людина, бо саме вона згодовує тваринам недоброякісні корми, забуває про санітарно-гігієнічні умови, порушує правила доїння, вчасно й правильно не організовує запуск лактуючої худоби й не лікує акушерські та гінекологічні хвороби. Відповідальні господарі знають це і намагаються подолати усі недоліки в утримуванні, але іноді мастит може перебігати без будь-яких видимих клінічних ознак. Якщо на цьому етапі почати лікування — шанси зберегти молочну продуктивність дуже високі. Тому давайте розглянемо, як у домашніх умовах діагностувати приховану хворобу.

Проба відстоювання

З кожної частки вим’я здоюють по 15 мл молока і наливають у чисті простерилізовані пробірки або у будь-яку скляну вузьку ємність (можна в звичайні склянки, але кількість молока слід збільшити до 100 мл), потім витримують у холодильнику близько 18 годин. Якщо шар вершків більше 5 — 7 мм — проба негативна, якщо ж менше

— позитивна. Крім цього, у молоці хворих тварин буде утворюватися білий або жовтувато-кремовий осад висотою не менше 1 мм.
Водночас аналізуємо лактацію у корови — наявність навіть ледь помітної асиметрії, зменшення товщини струменя молока при доїнні, згустки після проціджування молока через чорний відріз тканини

— усе це може вказувати на прихований мастит.

Експрес-метод

Цей метод виявлення хвороби ефективний у сухостійних корів. На 30—35 день сухостою з кожної частки вим’я здоюють секрет та оцінюють його колір, консистенцію, об’єм і прозорість. У нормі секрет має бути густий і клейкий, жовтого кольору, дуже нагадувати мед, його кількість невелика — до 2 мл. Якщо ж ви бачите напіврідку непрозору рідину в більшому об’ємі — тварина хвора.

Мастидинова проба

Для цього методу потрібен мастидин 10% — це недорогий препарат, який продається у кожній ветеринарній аптеці. Якщо у вас немає молочних пластин — то можна взяти звичайну ложку, в неї налити 1 мл молока і додати таку ж кількість мастидину, перемішати суміш протягом 15 секунд і простежити реакцію по утворенню згустка та зміні кольору. Якщо рідина залишилася однорідною або з’явилися лише сліди утворення желе, а колір світло-бузковий — проба негативна. Якщо ж рідина перетворилася на згусток, що нагадує сирий білок курячого яйця, а його колір темно-бузковий або фіолетовий — проба позитивна.

Після цього краще зробити пробу відстоювання. У разі позитивного результату в обох пробах корову вважають хворою на прихований мастит.

Ксенія БРАГИНСЬКА, лікар-ветеринар