Газета "ЗОРЯ"

УКРАЇНСЬКА ВІТЧИЗНЯНА

Колишнє спільне радянське співіснування виявилося для російських загарбників чималеньким бумерангом від нас. Колись ми навчалися за спільними підручниками історії, та не гірше за росіян пам’ятаємо, що «хто до нас з мечем прийде – від меча й загине». І засвоїли такий наратив на рівні нації краще за ворога. Проте легко все одно нам не буде.

І ось чому.

Вже остаточно нема надій, що НАТО запровадить так звану «безпольотну зону» над Україною, щоб забезпечити нашій державі захист у повітрі. Адже єдиний спосіб «закрити небо» над Україною – відправити сюди свою авіацію. Проте пряме надсилання авіації означає пряме зіткнення путінської Росії з силами НАТО. Майже нема сумнівів, що таке означатиме 100%-ву глобальну війну.

Може, навіть Третю світову у перспективі. Та ще й з використанням ядерної зброї…

Дуже показовою є заява генсека НАТО Єнса Столтенберга. «Ми зобов’язані не допустити, щоб ця війна вийшла за межі України. Ми вирішили, що не входитимемо ані в українське небо, ані на територію України. НАТО не буде частиною цього конфлікту. Наше головне завдання – захистити мільярд людей, які живуть у 30 країнах-членах Альянсу», -сказав він майже два тижні тому.

Висновок – колективному Заходу вигідна війна в Україні, тим більш, що вона вже почалася. Заходу вигідно, щоб вона йшла не на їх території, а на нашій.

А ще йому потрібно, аби РФ «по самі вуха» загрузла у цій війні. Щоб вона й далі витрачала гроші, техніку, війська та ресурси. Щоб її економіка обвалювалася. Щоб вона поступово слабшала та путінське суспільство поступово деморалізувалося через численні санкції. Якщо це відбуватиметься швидко – взагалі супер.

Щоб ми й надалі трощили російське військо. Проте саме на території України. Та щоб вони зав’язли тут, як «радянські» в Афганістані – бажано з таким самим результатом, як того разу для СРСР. Події 1989 -1991 років – ще досить свіжі.

Для колективного Заходу Путін став відверто небезпечним, і зараз з’явилася нагода його добряче пригальмувати. В ідеалі – взагалі зупинити, бо в його планах потенційне відтворення вже ледь не формальної імперії – з Польщею та країнами Балтії як мінімум.

Тому вони постачатимуть усе, що тільки можна – озброєння, кошти, технології та розвіддані. Крок за кроком руйнуватимуть Росію економічно. Вводитимуть санкції, про які нещодавно нікому не доводилося навіть подумати. І на додаток конфіскувати власність російських «товстосумів» – таке подобається широкому загалу всюди.

Тобто робити майже все для нас. Окрім одного – воювати поряд.

Такий світ, така глобальна політика. І не тільки сучасна. Шкода, однак прикладів з історії вистачає. Багаторазові поділи Польщі поміж сусідами, починаючи з XVIII століття, Мюнхен-Чехословаччина, пакт Молотова-Рібентропа зокрема. Це з відносно свіжого. Є багато іншого. І не тільки у Старому Світі.

Це можна пояснити. Перш за все світові гравці турбуються про своїх громадян. Зрозуміло, вони для них важливіші. Завжди були важливішими і завжди будуть важливішими. Нам, нарешті, варто це усвідомити.

Тому розраховуватимемо на підтримку. Безпрецедентну, навіть неймовірну у більш спокійних умовах вона є і, ймовірно,надалі ще збільшуватиметься. Ви навіть не уявляєте, наскільки зараз у всьому світі підтримують Україну. Майже просто вся Європа і не лише вона (так, є винятки, але вони поодинокі). Гуманітарну допомогу надсилають ледь не караванами.

Але ані військ, ані авіації не буде. Не наважаться, попри всі заклики, прохання, навіть вимоги української влади.

Варто усвідомити – свого часу НАТО створювалося не для того, щоб воювати, а, скоріше, для того, щоб не воювати. Принаймні на власній території.

Зрозуміло. Тому слід звикати – це НАША війна. Наша Українська Вітчизняна. І всім нам необхідно усвідомити такий факт, будуючи свої стратегії щодо подальшого життя.

Однак обнадійливим є те, що війни, які отримували назву «Вітчизняна», загарбники ніколи не вигравали!

Андрій БОГАТИРЬОВ