Завдяки травневим дощам ліси Дніпропетровщини рясніють грибами. Багато мешканців області вже готують кошики для майбутнього «тихого полювання». Як уберегтися від отруєння грибами, нагадав головний токсиколог області Микола Шинкаренко.
– Цьогоріч в області не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами. Сезон 2019 року також був у гарному сенсі унікальним. Постраждали усього п’ять людей. Їх, на щастя, вдалося врятувати. Та не слід забувати про обережність, адже у кошику поряд з їстівними маслюками та опеньками можуть опинитися смертельно небезпечні бліді поганки, – застерігає Микола Шинкаренко.
Безпечніше придбати у магазині печериці, радить лікар. Якщо ж хочеться саме лісових смаколиків, збирайте лише ті, у яких упевнені. Незнайомі гриби – не чіпайте. Віддавайте перевагу трубчастим – білим, підосичникам, підберезникам, маслюкам. Їх найлегше розпізнати.
Підозрілі гриби, які продають на ринках, краще обходити стороною. Дітям, літнім людям або тим, хто має розлади шлункового-кишкового тракту, взагалі не можна цей продукт.
Не збирайте гриби на узбіччях доріг та біля великих міст – у них багато шкідливих речовин. Не зрізайте надто молоді чи старі.
Готувати «грибний улов» фахівці радять одразу, а їсти страву упродовж перших шести годин.
– При перших симптомах отруєння, не зволікайте – негайно звертайтеся до лікаря. Перед цим не завадить промити шлунок, – сказав Микола Шинкаренко.
Серед симптомів отруєння грибами – біль у животі, нудота, судоми, головний біль, галюцинації, втрата свідомості. Вони можуть проявитися як через півгодини після вживання грибів, так і за три доби.