Мешканцям області нагадали, як не отруїтися грибами
Завдяки травневим дощам ліси Дніпропетровщини рясніють грибами. Багато мешканців області вже готують кошики для майбутнього «тихого полювання». Як уберегтися від отруєння грибами, нагадав головний токсиколог області Микола Шинкаренко.
– Цьогоріч в області не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами. Сезон 2019 року також був у гарному сенсі унікальним. Постраждали усього п’ять людей. Їх, на щастя, вдалося врятувати. Та не слід забувати про обережність, адже у кошику поряд з їстівними маслюками та опеньками можуть опинитися смертельно небезпечні бліді поганки, – застерігає Микола Шинкаренко.
Безпечніше придбати у магазині печериці, радить лікар. Якщо ж хочеться саме лісових смаколиків, збирайте лише ті, у яких упевнені. Незнайомі гриби – не чіпайте. Віддавайте перевагу трубчастим – білим, підосичникам, підберезникам, маслюкам. Їх найлегше розпізнати.
Підозрілі гриби, які продають на ринках, краще обходити стороною. Дітям, літнім людям або тим, хто має розлади шлункового-кишкового тракту, взагалі не можна цей продукт.
Не збирайте гриби на узбіччях доріг та біля великих міст – у них багато шкідливих речовин. Не зрізайте надто молоді чи старі.
Готувати «грибний улов» фахівці радять одразу, а їсти страву упродовж перших шести годин.
– При перших симптомах отруєння, не зволікайте – негайно звертайтеся до лікаря. Перед цим не завадить промити шлунок, – сказав Микола Шинкаренко.
Серед симптомів отруєння грибами – біль у животі, нудота, судоми, головний біль, галюцинації, втрата свідомості. Вони можуть проявитися як через півгодини після вживання грибів, так і за три доби.