Мешканцям області нагадали, як не отруїтися грибами
Осінь знаменує початок грибного сезону. Але «тихе полювання» може принести не лише повні кошики грибів, а й спричинити отруєння. Як уникнути небажаних наслідків, нагадали в обласному департаменті охорони здоров’я.
– Вкотре закликаємо мешканців Дніпропетровщини відмовитися від «тихого полювання» та не купувати дикорослі гриби. Якщо ж спокуси поласувати лісовими смаколиками не уникнути – дуже уважно підходити до збору. Слід пам’ятати, що не усі гриби можна їсти. Чимало отруйних видів дуже легко сплутати з їстівними. Тож аби грибна прогулянка не призвела до тяжких наслідків, до кошика варто класти тільки ті види, які вам добре відомі, – наголосили у департаменті. – Не можна вживати гриби дітям до 12 років, вагітним жінкам та літнім людям.
Не слід збирати гриби, які ростуть поблизу доріг та промислових підприємств. Адже вони, ніби губка, вбирають у себе шкідливі речовини та важкі метали. Також не варто брати пошкоджені, дуже молоді та старі гриби.
Вдома потрібно ретельно перебрати «врожай». Усі сумнівні та зіпсовані – викинути, та якнайшвидше приготувати гриби. Варити їх потрібно тричі, протягом щонайменше 30 хвилин. Вже потім – смажити або тушкувати. Готову страву зберігати у холодильнику не більше 6 годин.
Якщо відчули перші симптоми отруєння – негайно звернутися до лікаря.