Дніпровські лікарі порадили, як уникнути гіповітамінозу
«Вірний» супутник весни – гіповітаміноз. Його ознаки – постійна втома, сонливість, слабкість, дратівливість. Як харчуватися, щоб уникнути неприємних симптомів, розповіли спеціалісти департамента охорони здоров’я ДніпроОДА.
– Весняний гіповітаміноз виникає за нестачі вітамінів. Щоб уникнути його, варто повноцінно харчуватися, щодня споживати продукти, багаті на вітаміни, – зазначили в департаменті.
Зокрема, вітамін А міститься у моркві, кабачках, свинячій та телячій печінці, телячому серці, шпинаті, морепродуктах й абрикосах.
Кисломолочні продукти, злаки і горох багаті вітаміном В1. Чимало вітаміну В2 – у молочних продуктах, гречаній і вівсяній кашах, бобових. Риба, курятина, яловичина, горіхи, картопля, солодкий перець – повні вітаміну В6. А дефіцит вітаміну В12 можна заповнити, з’ївши рибу жирних сортів.
Вітамін С варто шукати в чорній смородині, шипшині, обліписі, цитрусових, зелені цибулі, зеленому горошку і яблуках. Чимало аскорбінової кислоти у квашеній капусті.
Риб’ячий жир, оселедець, вершкове масло, гриби та апельсиновий сік – скарбниця «сонячних» вітамінів D.
Щоб попередити авітаміноз, треба частіше гуляти на вулиці. Також варто займатися спортом або хоча б робити ранкову гімнастику.
Якщо симптоми гіповітамінозу не минають, зверніться за консультацією до лікаря.