«НА СОЛОДКЕ» – КОХАННЯ!
Мешканка Волоського Наталія Топал уже 15 років пече незвичайні торти, прикрашаючи їх їстівними квітами, фігурками героїв мультфільмів, символами професії чи хобі. А до Дня Валентина майстрині часто замовляють торти «для дорослих».
… Напередодні Нового року в пологовому відділенні перинатального центру дніпровської міськлікарні №9 з’явився на світ малюк Вова. На честь цієї події його щаслива бабуся, мешканка Волоського Наталія Топал, зробила лікарям незвичайний подарунок – ексклюзивний «тематичний» торт. За допомогою фігурок з кондитерської мастики майстриня створила справжній їстівний родзал: з породіллею, новонародженим немовлям, акушерами і щасливим татом.
Завдяки посту у Фейсбуці, що опублікували захоплені медики «дев’ятки», про диво-торт написали багато місцевих ЗМІ. Але «Зоря» з’ясувала, що цей шедевр Наталії – лише верхівка солодкого айсберга. Адже виготовленням незвичайних кондитерських виробів наша героїня захоплюється вже близько 15 років!
– Моє солодке хобі виникло не на порожньому місці – я пішла в маму, у якої завжди дуже смачна випічка, – розповідає Наталія Топал. – Хоча не можу сказати, що досвід і знання кондитера передалися мені у спадок. Пам’ятаю, що печиво, яке я спекла в дитинстві, навіть собака не їв… Так що всім кулінарним премудростям навчалася шляхом проб і помилок. Спочатку не завжди виходив крем, та й бісквіт міг раптово осісти. Але я не боюся освоювати нове, експериментувати і поступово набила руку. До того ж це заняття мені в радість. Тому я вже років з чотири без побоювання беруся за замовлення будь-якої тематики і складності. Скажу більше: чім складніше – тим цікавіше!
Варто зазначити, що виготовленням креативних тортів Наталія Топал займається у вільний від основної роботи і господарських турбот час, якого катастрофічно бракує. Адже наша героїня вже багато років працює молодшою медсестрою в реанімації обласної дитячої лікарні. Проте вона майже щодня викроює кілька годин на своє солодке хобі, встигаючи робити за місяць по 10-15 тортів, кожен з яких важить щонайменше 2-2,5 кіло.
– Основа моїх виробів різна. Це й медовик, і бісквіт, і наполеон, і “снікерс” – кому що більше подобається, – розповідає майстриня. – Зверху крем (сметанний, вершковий, шоколадний) і всілякі прикраси: картинки на вафельному папері, імбирні пряники, квіти, фігурки і написи з різнобарвної мастики. При цьому декор з мастики треба робити заздалегідь – щоб солодка паста встигла застигнути. Для виготовлення складних фігурок з великою кількістю деталей, як, наприклад, для торта в пологовий будинок, мені потрібно кілька тижнів.
Але роботи Наталії важко описати словами, їх треба бачити! В її альбомі «Моє солодке хобі» в соцмережах майже 300 фото. Яких тільки тортів там немає: мультяшні (з тачками, Русалонькою, трансформерами, Машею і Ведмедем, Лунтіком, смішариками, Міккі-Маусом, Барбі); професійні (для електрика, сантехніка, поліцейського, перукаря, лікаря, будівельника і навіть майстра манікюру); для спортсменів, поціновувачів шахів, сауни і риболовлі; у вигляді соняшника, полуниці, сонця, м’яча, фрака, букваря і навіть… чималого шматка сала, оздобленого зеленою цибулею й часником!
– Замовлення бувають дуже різними, – посміхається Наталія. – Хтось описує торт своєї мрії до найменших деталей, інші ж кажуть: вигадайте щось самі! Ось тоді моїй фантазії є де розгулятися. Але найбільш пам’ятні торти завжди виходять для близьких!
Так, одного разу я задумала зробити в подарунок куму Віктору шахівницю з усіма фігурами. Добре, що ідея прийшла за кілька місяців до його ювілею – робота виявилася дуже складною та копіткою. Довелося замовляти для шахів спеціальні кондитерські «вирубки» (формочки) з Китаю. Але результат того вартий – і кум, і гості свята були в захваті!
А для коханого чоловіка Руслана Наталія якось вирішила виготовити обожнюваний ним торт «Снікерс» у вигляді мангала з шашликом. «Шматочки м’яса» (шоколадний бісквіт особливого червонувато-коричневого відтінку) виглядали наче справжні, попри те, що торт робила практично однією рукою – напередодні впала з даху і вивихнула ключицю. Не менш вдалим вийшов і торт для приятеля-рибалки – із «сушеною таранею» з імбирних пряників, підвішеною на справжній мотузці.
– Виготовлення таких креативних солодких презентів для мене – справжнє задоволення і навіть відпочинок, – зізнається Наталія Топал. – До речі, спочатку я стала виготовляти подібні торти, збираючись з чоловіком в гості до друзів – ми несли подарунок, а замість квітів був торт. З часом мої фірмові кондитерські вироби набули у знайомих великого успіху. Таким чином я отримала перші замовлення. І досі мінімум третина, а іноді й половина тортів, які я виготовляю впродовж місяця – це дарунки «для своїх». І я щаслива, що знайшла таке солодке покликання!
На День Валентина – торти 18+
Одне із свят, на яке Наталії регулярно замовляють солодкі шедеври, – це День закоханих. Окрім традиційних сердець і троянд, що символізують 14 лютого, цього дня мають великий попит і їстівні «валентинки для дорослих». Це може бути торт у формі спокусливого декольте, оголеного чоловічого торса чи нижньої білизни. Бувають і замовлення еротичної спрямованості, з кумедними і вельми відвертими підписами.
– Мені подобається пекти та прикрашати торти «з перчинкою». Саме вони засвідчують, що людей об’єднує не тільки любов, а й однакове почуття гумору. У сімейному житті це іноді важливіше за романтику! – впевнена майстриня.
Ірина КАДЧЕНКО
Фото з архіву Наталії ТОПАЛ