Газета "ЗОРЯ"

ПОДАТОК НА ГОРОД

Відтепер громадянам доведеться сплачувати податок за землю, на якій вони вирощують продукцію для особистого вжитку. «Зелена» влада подбала!

На дрібних землевласників наразі поклали мінімальне податкове зобов’язання, яке в народі вже встигли охрестити «податком на город». Цей грошовий збір всі ми сплачуватимемо навіть із невеликих ділянок землі, на яких зазвичай вирощують овочі не на продаж, а для власного споживання.
Податок на город з’явився внаслідок ухвалення так званого «ресурсного» законопроекту №5600, який значно розширює в Україні базу оподаткування.

Кому доведеться платити?

Сплачувати його доведеться всім власникам земельних ділянок, які перебувають за межами населених пунктів. На присадибні ділянки ця норма не поширюється. Хоча у першій редакції законопроекту вона розповсюджувалася і на них. Проте з другої редакції її вилучили.

А от щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, то за них платити доведеться. При цьому площа ділянки, з якої братимуть податковий збір, має бути не менше ніж 50 соток. Однак спочатку йшлося про більшу площу – 2 гектари. Проте потім цю норму скоротили вчетверо.

Щодо міст, то податок доведеться платити і за ту землю, яка знаходиться в межах міста, якщо її площа стартує від 50 соток та вище.

Скільки сплачувати?

Законом встановлено мінімальну суму податку. Вона становитиме 5% від нормативної оцінки землі. У середньому по Україні це приблизно 1500 гривень: десь трохи менше, а десь і більше. Платити потрібно буде щорічно – незалежно від того, має власник дохід від цієї землі чи ні.

Найімовірніше, таким чином влада хоче змусити дрібних землевласників відмовитися від своїх ділянок і продати їх за безцінь. Особливо, якщо це стосується пенсіонерів, які й так ледве зводять кінці з кінцями. Саме вони за таких умов першими будуть змушені відмовитися від своїх земельних ділянок…

Андрій ФІЛІМОНОВ