Газета "ЗОРЯ"

НОВІ ПРАВИЛА МОБІЛІЗАЦІЇ

Що передбачає ухвалений Радою закон.

11 квітня Верховна Рада ухвалила «багатостраждальний» урядовий закон про мобілізацію. Напередодні остаточного голосування народні депутати до глибокої ночі розглядали в залі понад 4 тисячі відхилених оборонним комітетом правок. У цьому процесі брали участь лише кілька десятків парламентарів, тому жодного позитивного рішення ухвалити не вдалося.

Але в день голосування в четвер на засіданні з’явилися понад 300 депутатів. Також у залі були присутні міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський і бойові комбриги.

Перед голосуванням до парламентарів звернувся командувач Об’єднаних сил Юрій Содоль. Він закликав Верховну Раду підтримати законодавчу ініціативу в комітетській редакції.

Згодом депутати буквально впродовж пів години – без дискусій – ухвалили закон.

Фінальна версія документа суттєво відрізняється від початкової. Чимало ключових положень, які закладалися в першому варіанті, як-то зниження призовного віку до 25 років або скасування статусу «обмежено придатний», вже унормовані.

Головною зміною в законі, безумовно, є виключення норм щодо конкретних термінів демобілізації військовослужбовців.

Це сталося за пропозицією Олександра Сирського, який у листі до Рустема Умєрова від 9 квітня запропонував винести положення про підстави звільнення і ротацію військових в окремий законопроєкт. Мовляв, через значну кількість депутатських правок ці питання потребують додаткового вивчення. «УП» пояснює, що передбачає ухвалений парламентом закон, як відбуватиметься мобілізація цивільних, які категорії громадян не підлягатимуть призову на військову службу, на кого поширюватиметься бронювання, чим базова військова служба відрізняється від строкової і як каратимуть ухилянтів.

Що зміниться для військовозобов’язаних
Базова військова служба і загальновійськова підготовка в мирний та воєнний час

Ангеліна СТРАШКУЛИЧ, УП

Закінчення – у наступному номері