Газета "ЗОРЯ"

Навчання за рахунок ваучера. Хто може скористатись ваучером?

Прес-центр Дніпропетровського обласного центру зайнятості інформує, що основною метою ваучера є підвищення конкурентоспроможності та розширення можливостей для працевлаштування окремих категорій громадян. Отримати ваучер на навчання можуть:

У 2021 році Дніпропетровською обласною службою зайнятості було видано 69 ваучерів. За рахунок даного документу громадяни навчалися за спеціальностями «Медсестринство» та «Психологія». Серед робітничих професій обирали такі: водій навантажувача, електрогазозварник, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, швачка, кухар, кондитер, охоронник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування.

До відома: ваучер – це документ встановленого зразка, який дає можливість сплатити за навчання. Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Його вартість встановлюється у межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом. У січні 2022 року – це 24 810 грн.

На підставі ваучера здійснюється перепідготовка за робітничими професіями, підготовка за спеціальностями для здобуття ступеня магістра, а також підготовка на наступному рівні освіти, спеціалізація та підвищення кваліфікації за професіями і спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності. Особа самостійно обирає професію або спеціальність із затвердженого переліку, а також форму та місце навчання. Навчання проходить у закладах освіти або у роботодавців.

Важливо відповідально та виважено підходити до вибору навчання за ваучером, адже отримати його можна лише один раз. У разі необхідності фахівці служби зайнятості готові допомогти та надати необхідну консультацію. Цікаво? Тоді звертайтеся до найближчого центру зайнятості.