Газета "ЗОРЯ"

Сучасні можливості навчання та працевлаштування за допомогою ваучера

Для того, щоб успішно працевлаштуватися або втриматися на робочому місці, доводиться швидко пристосовуватися до динамічного темпу життя, вивчати нові технології, нове обладнання, нові процеси, а за певних обставин і зовсім змінювати свою професію. 

Однією із дієвих послуг служби зайнятості щодо сприяння підвищенню конкурентоспроможності громадян на ринку праці є видача ваучерів на навчання. Це реальний шанс, який надається громадянам певних категорій здобути новий фах чи підвищити кваліфікацію за вже набутою професією. Для роботодавців – це можливість мати кваліфікований персонал. 

Професії і спеціальності, за якими можна отримати ваучер, визначаються згідно з пріоритетними видами економічної діяльності. Особа здійснює вибір за переліком, який налічує 43 професії та 27 спеціальностей, самостійно обирає форму і місце навчання. 

Оплата ваучера здійснюється Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Вартість ваучера встановлюється у межах вартості навчання і не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то доплату може здійснити як роботодавець, так і особа. 

У 2020 році в Дніпропетровській області ваучер на навчання отримали 66 осіб. Ваучери видавались для підвищення кваліфікації за спеціальністю «Медсестринство», а також для навчання за професіями кухар та електрогазозварник.

У вересні минулого року перелік професій та спеціальностей за якими може бути виданий ваучер на навчання, був розширений на 17 позицій. До нього увійшли зокрема такі: водій автотранспортних засобів, водій трамвая, екстрений медичний технік, закрійник, кравець, слюсар-ремонтник та токар. 

А також увійшли такі сучасні та необхідні спеціальності, як готельно-ресторанна справа, медицина, середня освіта (для здобуття кваліфікації вчитель за предметними спеціальностями), технології медичної діагностики та лікування, фармація та промислова фармація.

Ви маєте професійно-технічну чи вищу освіту? Не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні? Тоді можете отримати ваучер: 

– якщо ваш вік перетнув позначку 45-ти, ви маєте страховий стаж не менше 15-ти років, однак ви ще не набули пенсійного віку;

– якщо ви звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби України у зв’язку із скороченням чисельності штату, або за станом здоров’я;

– якщо ви звільнені з військової служби після участі в АТО/ООС (до досягнення пенсійного віку та за умови звернення протягом трьох років з дня звільнення);

– якщо ви є внутрішньо переміщеною особою і для вас відсутня підходяща робота.

Запрошуємо громадян та роботодавців скористатись послугами служби зайнятості. Працівники установи радо нададуть інформацію щодо можливостей навчання за ваучером.