Газета "ЗОРЯ"

У 2020 році почесними донорами стали 55 мешканців Дніпропетровщини

Цьогоріч 55 мешканцям області присвоїли звання «Почесний донор України». Такий статус отримали ті, хто за своє життя понад 40 разів здали кров або більше 60 – плазму.

-Нині на Дніпропетровщині – понад 8,8 тисяч почесних донорів. З них 55 отримали це звання цьогоріч. Дякую мешканцям області, які щодня допомагають лікарям рятувати життя пацієнтів, – сказала головний лікар Обласної станції переливання крові Антоніна Сердюк.

Почесне звання передбачає пільги. Це надбавка у 10% від прожиткового мінімуму до пенсії, право на безкоштовне зубопротезування та 50-відсоткову знижку на ліки за пільговими рецептами. А ще – позачергові путівки на оздоровлення.

Донором може стати будь-який повнолітній громадянин України, який не має медичних протипоказань. Для цього потрібно прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом до найближчого пункту здачі крові. Їх в області декілька:

Дніпро: Обласна станція переливання крові, пр. Богдана Хмельницького, 17.

Кам’янське: вул. Інститутська, 6.

Нікополь: пр. Трубників, 56, корп. 2.

Кривий Ріг: вул. Медична, 12.

Загалом на Дніпропетровщині мешкають понад 54 тисячі донорів. Серед них – 8,8 тисяч почесних, 24 – заслужених. А ще – один Герой України, який ділився кров’ю понад півтисячі разів, – Володимир Ніколаєв.