Новорічні та різдвяні свята із застіллями часто створюють надмірне навантаження на організм людини. Щоб зменшити його, лікарі радять дотримуватися певних правил.
Насамперед, не слід голодувати перед застіллям. Під час трапези не варто налягати на всі страви одразу – краще обрати декілька, які найбільше до вподоби. Перевагу слід віддати нежирному м’ясу, овочам, салатам, приправленим оливковою олією, а не майонезом.
– Упродовж застілля не треба весь час сидіти на дивані. Щоб розвантажити організм, можна потанцювати, а краще взагалі вийти прогулятися на свіжому повітрі. Щодо спиртного, то правила такі: не пити на голодний шлунок, не змішувати, не понижувати градус і не запивати солодкими газованими напоями, – розповіла лікар-гастроентеролог Дніпровської міської поліклініки № 6 Моніка Бодон.
При цьому вона зазначила: перед трапезою всім, а особливо тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, можна випити сорбенти та ферменти, які мають полегшити перетравлювання їжі й спиртного.
Щоб відновитися після довготривалого застілля, слід, насамперед, нормалізувати свій раціон – вживати те, що допомагає виводити шкідливі речовини з організму (овочі, зокрема моркву, вівсянку, сухофрукти, свіжовичавлені соки, несолодкі компоти, зелений чай).
– Що раніше ви почнете позбуватися від наслідків свят, то краще почуватиметеся, – наголосила Моніка Бодон.