Газета "ЗОРЯ"

Думи про землю

Відміна мораторію на продаж шлях до багатства чи кріпацтва?

Захмарні комунальні тарифи, блокада на Донбасі та суцільне весняне бездоріжжя затьмарили собою питання, яке згодом може стати визначальним в історії вітчизняного села. Адже земля для українського селянина завжди була чимось на кшталт «священної корови».  

Нещодавно група народних депутатів звернулася до Конституційного суду з проханням перевірити Закон «Про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2018 року» на відповідність Конституції України. Вочевидь, цей крок народних обранців викликано бажанням «проштовхнути» введення вільного продажу сільгоспземель в обхід парламенту.

«Зоря» була і залишається виразником інтересів селян. На її шпальтах завжди приділялося багато уваги проблемам аграріїв — тих, хто живе і працює на землі. Зауважу, що позиція редакції зовсім не відкидає доцільність і можливість вільного обігу землі в державі. Цей крок, дійсно, може стати потужним стимулом для  розвитку агросектору і зростання добробуту селян.

Але! Ми вважаємо необхідним заздалегідь окреслити ризикові фактори, що можуть супроводжувати відміну мораторію. Саме тому закликаємо до дискусії експертів, керівників агропідприємств Дніпропетровщини, та і просто наших читачів.

По-перше, за роки проведення аграрної реформи деякі її питання не доведені до логічного завершення, що ускладнює селянам реалізацію свого права власності на землю. Не варто приховувати — більшість паїв (у яких є власники) зафіксовані лише на папері, без визначення їх реальних меж в натурі. Немає погодження місць розміщення під’їзних шляхів, категорії конкретних ділянок в залежності від якості ґрунту й інших характеристик не визначені.

По-друге, державою не встановлено мінімальну ціну землі. Вона могла б стати суспільно визнаним орієнтиром при визначенні ринкових цін, при оцінці землі як об’єкта застави або при інших земельних операціях.

По-третє, в Україні й досі не створений державний аграрний банк для операцій із землею, в тому числі — селянськими домогосподарствами. Він мав би викупляти землю у селян, які вирішили продати свої паї за цінами, не нижчими за мінімальні, і продавати їх іншим селянам, котрі хочуть збільшити свої земельні наділи.

Відтак, дискусія про готовність суспільства до відміни мораторію має відбуватися у жорсткій прив’язці до питання — а чи готова до неї держава?

Якщо додати ще й не завершену адміністративно-територіальну  реформу, зокрема зовсім не безболісне об’єднання територіальних громад в більшості областей, — то сподіватись на великі успіхи за швидкої відміни мораторію, принаймні, наївно.

Слід взяти до уваги й гіркий досвід початку 90-х. Ті самі сумнозвісні ваучери, які встановлювали права міського населення на промислові активи. Чим закінчилася ця реформа для абсолютної більшості нових «акціонерів»? Добре відомо! Появою купки олігархів з одного боку і мільйонів найманих працівників — з другого.

Тому очевидно: проблема земельного мораторію, відмови від нього або його ж пролонгації, потребує серйозного суспільного і медійного обговорення. Але головне — зважених рішень.

Тож давайте напрацьовувати їх разом!

Володимир ПІСОЦЬКИЙ