Газета "ЗОРЯ"

КУПУЄМО МОЛОЧНУ КОЗУ

Деякі власники кіз з багаторічним досвідом кажуть, що добру козу неможливо купити, її можна виростити тільки самостійно. Адже ніхто не схоче позбутися гарної молочної годувальниці. Здоровий глузд, звісно, є в цих словах, але для цього необхідна велика кількість часу. До того ж життєві обставини бувають різними – хвороба, переїзд або навіть смерть спонукають господарів шукати новий дім для улюблениць. Щоб не стати жертвою непорядних продавців та не отримати купу розчарувань, давайте розглянемо основні моменти при купівлі цих казкових тварин.

Обираємо час

Найкращий час для купівлі дорослої кози — пізня осінь. І ось чому. Саме в цей час більшість тварин вже запліднені, і через кілька місяців принесуть козенят. У перші тижні в новому помешканні у будь-якому разі втрачається молочна продуктивність і вам буде легше запустити козу.

У період сухостою кізонька звикне до навколишньої атмосфери, а ваша присутність при окоті ще більше збільшить довіру до вас, від якої залежить процес успішного доїння. До того ж не треба буде шукати козла та чекати на появу охоти.

Зовнішні дані та вік

Поведінка і зовнішній вигляд — це перше, на що варто звернути увагу. Тварина повинна вільно рухатися, не бути заляканою, мати чисте та не скуйовджене хутро, ясний вираз очей, без носових витікань та утрудненого дихання. Вгодованість теж має значення — ожирілі кози ніколи не дадуть багато молока.

У здорової кози має буди рівна спина, широкий зад, добре поставлені довгі кінцівки, об’ємний живіт. Не зайвим буде потерти рукою лоба тварині — запах, який залишиться на вашій долоні, буде такий же, як і в молока від неї.

Не забуваємо і про вік — найкраще купувати тварину у віці 2—3 років. Майже всі продавці будуть «гратися» з віком тварини, і мало хто скаже вам правду. Тому уважно розглядайте нижню щелепу, бо тільки зуби зможуть
допомогти визначити приблизний вік. Хоча іноді вам будуть розповідати казки про річні кільця на рогах…

У 12—18 місяців відбувається зміна молочних зубів на постійні. Першими змінюються центральні два різці, вони відрізняються від молочних більш великими розмірами. Після двох років — постійних зубів має бути чотири, після трьох років — вісім. Відсутність зубів або їх значна стертість вказують на похилий вік.

Вим’я

У доброї молочної кози вим’я чітко проглядається з усіх боків. Воно пружне на дотик, без затвердінь та травмувань, не обвисле, формою нагадує чашу або грушу.

Обов’язково мусять бути добре виражені молочні вени. Спробуйте подоїти тварину самостійно. По-перше, ви побачите, чи легко вона віддає молоко, по-друге — у вас з’явиться можливість оцінити, наскільки спадає шкіра і чи збирається вона у складки.

Якщо цього не відбувається — не купуйте цю козу! Це означатиме, що вим’я заповнене жировою тканиною і великої кількості молока ви ніколи не побачите. Соски мають бути пружні, циліндричної форми та середнього розміру, а головне — повернені вперед і дивитися трохи в боки.

З гарантією купити козу неможливо, навіть якщо ви знайшли тварину, яка відповідає усім необхідним параметрам. Тому не забувайте, що кількість молока залежить не тільки від генетики, а й «підкріплюється» якісним раціоном та умовами утримання.

Ксенія БРАГИНСЬКА, лікар-ветеринар