«Олів’є» як він є

  26.12.2017 11:45   -
Загальне Персона

Нагадуємо історію появи культового салату, яка сягає більш ніж 150 років

Картопля, морква, яйця, огірки, ковбаса, горошок. І, звісно ж, майонез. Це рецепт улюбленого для мільйонів людей салату «Олів’є» – своєрідного символу Нового року.

А чи здогадуєтеся ви, що наша «класична» страва – зовсім не класична? Погодьтеся, ми достеменно знаємо її нинішній рецепт, але не історію появи. Насправді популярний салат уже давно «із бородою». І з’явився він не в радянську добу, а набагато раніше. Датою його народження називають 60-ті роки XIX століття. Саме в цей час у Росії жив французький кулінар Люсьєн Олів’є. У столиці імперії француз заснував вишукану ресторацію «Ермітаж», досить популярну серед тамтешньої еліти. Страви теж були відповідні, адже меню на догоду смакам відвідувачів складав сам Олів’є.

А особливим шиком було скуштувати наїдки, приготовані ним особисто! айпопулярнішою була страва із загадковою назвою «Майонез із дичини» – справжній кулінарний шедевр. Посередині тарілки клали м’ясо рябчиків, щедро полите майонезом «Провансаль», який готували із жовтків, оливкової олії та французького оцту. А по краях – картоплю, телячий язик, шийки  раків, омари, трюфелі, корнішони… Досить дорогий набір продуктів, погодьтеся. Проте гостям пропонувалося їсти тільки рябчиків під соусом – усі інші складники слугували прикрасою самої страви.

Утім, тамтешня ресторанна публіка на естетику не дуже зважала. Якось у присутності самого Олів’є усе це змішали докупи. Розгніваний і розчарований француз не тямив себе від емоцій. І наступного дня висловив обурення таким варварством – сам змішав інгредієнти перед клієнтами, щедро припра-вивши їх майонезом. Однак нова «страва» була прийнята на «ура».

Так завдяки гніву і обуренню з’явився «Олів’є» – себто салат «від шефа». Із часом він зазнав кількох перевтілень, адже продукти його оригінального рецепта були доступні аж ніяк не всім – дорогі й рідкісні замінювалися на доступніші. Проте з роками і навіть століттями страва не втратила своєї популярності.