У Дніпрі відкрили перший в Україні інклюзивний парк

  29.06.2018 14:15   -
Новини

У Дніпрі відкрили унікальний інклюзивний парк. Його збудували з урахуванням потреб особливих дітей і продумали в ньому кожну деталь – від покриття до іграшок. Такий новітній простір для дитячого відпочинку – перший в Україні.

На відкриття парку приїхала дружина Президента України Марина Порошенко.
– На цей парк з нетерпінням чекали і діти, і батьки. Його задумка народилася у грудні 2017 року, коли ми відкривали перший в Україні інклюзивно-ресурсний центр у Солонянській школі №1. Вдячна керівництву області за ініціативність і креатив, – зазначила Марина Порошенко.
За її словами, аналогічні парки відкриватимуться по всій Україні, бо час інклюзії настав.
У парку, що розкинувся поблизу ДніпроОДА, безліч емоцій викликає садиба «Ранчо». Всередині яскравого будиночка – сенсорні панелі. Натиснувши на кнопку, отримуєш завдання англійською й виконуєш аудіокоманди. Такі інтерактивні іграшки – для розвитку мислення, уваги й логіки.
Є де розгулятися в «Помаранчевому тунелі». Для мандрів – цілих 25 метрів. Іграшки тут змонтовані на зручній висоті, реагують на дотик та озиваються українською мовою. Перевірити себе малеча може в зеленому лабіринті. Головоломка не звична, а з кущів спіреї. Доріжки такої ширини, що без зусиль може проїхати візок.
Далі на шляху – екологічний майданчик, де переважають ігрові елементи з дерева. Тут для дитячого дозвілля – гойдалка-гніздо, різнорівнева пісочниця, музичні інструменти. Найзаповітніші бажання дозволено малювати на майданчику мрій. Зелене світло й пошуковим роботам: треба віднайти 15 непосидючих зайченят, дізнатися їхні імена й написати на дошці.
Кожна локація – справжнє відкриття для дев’ятирічної Соні Проценко.
-Тут просто супер! – каже дівчинка. – Подобається на панелях павучків пересувати, нажимати на кнопочки та наступати на музичний поріг. Деякі іграшки розмовляють англійською – так що можна її підтягнути. Буду обов’язково сюди приходити з батьками і друзями.
Крім того, у парку можна погойдатися з друзями чи батьками на гойдалках рівних можливостей, прокотитися на каруселі, зіграти в незвичний баскетбол. Для сімейного відпочинку – столи з лавами. За ними комфортно навіть тим, хто в інвалідному візку.
Проект розробив дніпровський архітектор Сергій Дербін. За його словами, парк цілком безпечний для ігор та розваг. Під ногами – покриття з кольорової крихти. Екологічно чиста поверхня не ковзає, пружна й м’яка, щоб не травмуватися при раптовому падінні. Тим, у кого слабкий зір, самостійно зорієнтуватися допомагає тактильна плитка. Завдяки їй – маршрут зручний і незагрозливий. Перші місяці експлуатації ігрового майданчика покажуть, які елементи можна удосконалити.

До інклюзивного парку ведуть три входи. Біля кожного – карта, яка розповідає, де й що розташовано. Також поблизу кожної ігрової локації – інформаційні таблички. Крім правил поведінки на майданчику, на них можна знайти пізнавальні цікавинки про місто Дніпро, пригадати абетку. Завдяки шрифту Брайля їх в змозі прочитати й діти з вадами зору.
Проект у 21 млн грн профінансований з обласного бюджету.