Ізраїльські реабілітологи поділились досвідом з дніпровськими колегами

  07.06.2018 16:53   -
Новини

Покликання сучасного лікаря – не лише врятувати та вилікувати хворого, а й подарувати йому подальше повноцінне життя. Ізраїльські реабілітологи можуть поставити «на ноги» будь-якого пацієнта з ампутованими кінцівками. Передовими методиками реабілітації вони поділились з колегами з Дніпропетровщини.

Зустріч лікарів відбулася у багатопрофільній лікарні №4 у Дніпрі.
– Сьогодні реабілітація виходить на перший план в усьому світі. Раніше завданням лікаря було врятувати та вилікувати пацієнта. Тепер – важливо ще й поставити його «на ноги», навіть якщо він залишився без кінцівок. Кращі реабілітологи – ізраїльські медики. Тому для нас дуже важливий досвід колег. Адже в Ізраїлі, як і в нас, багато тих, хто отримав травми на війні і потребує реабілітації, – зазначив головний лікар багатопрофільної лікарні №4 Дніпра Костянтин Чебанов.
Частіше за все і в Україні, і в Ізраїлі потребують реабілітації діабетики, пацієнти після інсульту, а також травмовані на війні, виробництві, під час транспортних пригод.
Приміром, для людей, хворих на цукровий діабет, найголовніше – не допустити ускладнень. За цієї хвороби більш за все страждають судини, нервова система, кінцівки. Часто трапляється деформація стопи, що може призвести до ампутації.
– Практикуємо комплексний підхід до реабілітації наших пацієнтів. Для хворих на діабет важлива профілактика ускладнень. Це і фізичні навантаження, і заняття спортом, і спеціальна низьковуглеводна дієта, – сказав завідувач дніпровським ендокринологічним центром Михайло Брежнєв. – Фахівці з Ізраїлю нам розповіли, що робити у разі деформації стопи. Приміром, як правильно підібрати ортопедичне взуття чи устілку.
Під час зустрічі ізраїльські лікарі ділились з українськими колегами й сучасними методиками реабілітації. Це і спеціальні вправи, і фізіотерапевтичні процедури, спрямовані на укріплення м’язів.
В Ізраїлі пацієнтів, яким показана ампутація, оперуть та реабілітують у стінах одного медзакладу. Це дуже зручно, адже лікар – водночас і хірург, і реабілітолог.
– Якщо для звичайного хірурга ампутація – кінець процесу лікування, то для нас – лише початок. Проводячи операцію, я вже вирішую, що потрібно зробити, щоб людина стала на ноги в прямому сенсі слова, який протез їй підібрати, – розповів медичний директор національного реабілітаційного інституту в Ізраїлі Олександр Дайч.
До семінару приєдналися близько 200 медиків з усієї області, у тому числі – студенти медакадемії, що вчаться на реабілітологів.