У Дніпрі юні науковці презентували збірник досліджень про війну

  17.05.2018 14:47   -
Новини

У Дніпрі юні науковці презентували збірник власних робіт «Історичні етюди – для сучасності». У ньому йдеться про події, які відбувалися напередодні Другої світової та під час війни. Ці дослідження лягли в основу фільму, який після відкриття показуватимуть в оновленій діорамі «Битва за Дніпро».

– Друга світова війна – один з найбільш викривлених фрагментів історії України. Офіційна радянська наука замовчувала факти примусової мобілізації, коли на фронт забирали навіть підлітків та літніх людей. Ці події відбувались і у Наддніпрянщині. Їх я описав у своїй науковій роботі. Матеріали збирав протягом трьох років, – поділився один з авторів збірки Кирило Демченко.
Загалом до збірки «Історичні етюди – для сучасності» увійшли 8 досліджень учнів обласної філії Малої академії наук України. У них – розповідь про маловідомі сторінки минувшини регіону. Акцент – на долях людей, що раніше були не задокументовані і не відомі широкому загалу.
– Дослідження дітей лягли в основу фільму. Його плануємо показувати в діорамі «Битва за Дніпро», коли відкриємо її після реконструкції. У стрічці є спогади й моєї бабусі Ганни Литвин, яка в часи війни проживала в 5 км від Дніпра. Вона бачила, як відступали німці й пам’ятає голод 1947-го року, – розповів історик, радник голови ДніпроОДА Юрій Фанигін
У фільмі – спогади очевидців Другої світової та архівні відеокадри.
– Особисті історії, долі людей часто залишалися «за кадром». Завдяки молодим науковцям ми можемо дізнатися про реалії минулого з перших вуст, – розповів режисер фільму Євген Титаренко.
Під час роботи над фільмом його авторів консультували історики Юрій Фанигін, Василь Павлов, Ігор Щупак.