Вже 80 жителів Дніпропетровщини постраждали від укусів кліщів

  27.04.2018 23:34   -
Новини

У другій половині квітня на Дніпропетровщині активізувались кліщі. Вони можуть не тільки зіпсувати відпочинок на природі, а й нашкодити здоров’ю людини. Цьогоріч від укусів паразитів вже постраждали 80 мешканців області. Як себе убезпечити – нагадали в департаменті охорони здоров’я ДніпроОДА.

– Після зимової сплячки кліщі активізуються. Людям варто бути обережними в лісах, парках, на луках. Там найбільша ймовірність укусів. Шкідники можуть потрапити й до оселі, наприклад, разом із польовими квітами або домашніми тваринами, – зазначили в департаменті.
Щоб уникнути зустрічі з паразитом, на природі треба одягати капелюх і світлий одяг з довгими рукавами. Слід оминати кущі та високу траву – здебільшого кліщі ховаються саме там. Також можна використовувати спеціальні аерозолі, які їх відлякуватимуть. Якщо паразит вже вкусив людину, потрібно відразу звертатись до лікаря. Коли кліща дістануть, його треба віднести до Обласного лабораторного центру за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня 6. Там перевірять – інфікований він чи ні.
-Близько 40% постраждалих від укусу кліща інфікуються бореліями. Вони можуть заразитися хворобою Лайма. Цей недуг вражає нервову систему, серце та суглоби. Якщо відразу звернутися до медзакладу, важких наслідків можна уникнути, – підкреслюють фахівці.
У 2017 році на Дніпропетровщині від укусів кліщів постраждало 856 людей.