У Вакуловому особливі діти вчаться аграрній справі

  20.04.2018 14:25   -
Новини

Майже 100 га землі, свиноферма та вівчарня, а ще – млин, олійниця, пекарня, круп’яний та макаронний цехи. Справжню міні-ферму має навчально-реабілітаційний центр у селі Вакулове Софіївського району, де виховують особливих дітей з різних куточків області.

Педагоги допомагають їм долати розумові вади, змалку привчаючи до праці на землі. Випускники центру стають повноцінними членами суспільства та успішно працюють в аграрній сфері.
– В Україні це ледве не єдиний заклад, що дає шанс дітям із діагнозом легка та помірна розумова відсталість адаптуватися до повноцінного життя у суспільстві. Деякі з них навіть позбавляються своїх вад. Дітей долучають до праці на землі та на аграрних переробних міні-підприємствах. Вихованці центру проходять реабілітацію і потім продовжують навчання у професійних закладах аграрного спрямування, а згодом успішно працюють на фермерських господарствах, – повідомив директор департаменту освіти та науки ДніпроОДА Олексій Полторацький.
Заклад був створений понад півстоліття тому. Педагоги взяли за основу славнозвісну систему виховання «по Макаренку» і відвели третину навчальних годин на профпідготовку.
– У нас 95 га землі – вирощуємо пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, – сказав директор закладу Руслан Бугайчук. – В полях працює техніка, яку закуповуємо власними силами. Комбайнами і тракторами керують дорослі. Діти лише допомагають, наприклад, засипати зерно у сівалку.
Вихованці вивчають весь процес аграрного виробництва просто в закладі. В усіх переробних цехах поряд із педагогом – помічники-старшокласники. Завантажують зерно на розмел та замінюють мішки на млині. Замішують тісто та печуть хліб і булочки в пекарні.

– Дуже полюбляю виготовляти хліб. У майбутньому обов’язково вступатиму до коледжу на повара-кондитера, – сказала учениця Ауріка Береславець.
– Більшість наших вихованців – сільські діти, тож вирішили навчати їх саме аграрним професіям, – розповів вчитель центру Микола Католик. – Та зайняти дітей лише фізичною працею теж не діло. Тому завжди приділяли увагу і спорту, і естетичному вихованню. Це і різноманітні гуртки, і спортивні змагання, і творчі фестивалі.
Загалом у центрі навчаються 120 вихованців.