Дружин АТОвців навчали справлятися зі стресами у дітей

  06.03.2018 17:11   -
Новини

Як пояснити сину чи доньці відсутність батька, якщо він воює на Сході? В якому віці і в який спосіб слід говорити з дитиною про війну? Які стреси може переживати дитина АТОвця? Як можна їх вчасно виявляти і долати? На ці питання шукали відповіді учасники психологічного тренінгу в ДніпроОДА.

– До нас часто звертаються дружини бійців – діти дуже важко переживають тривалу відсутність батька у родині. Особливо ті, хто так і не дочекався тата з війни. На жаль, кваліфікованих психологів, які могли б допомогти таким дітям, дуже мало. Ми знайшли фахівця і сподіваємося, що учасниці жіночого клубу відшукають на тренінгу відповіді на свої запитання, – зазначила координатор Центру допомоги бійцям АТО при облдержадміністрації Наталія Шуліка.
Учасниці клубу жінок АТОвців, перш за все, хотіли дізнатися, в якому віці дитині можна розповідати про війну. А ще – як уберегти дитячу психіку від відчуття, що війна – це нормально і природно.
– Моїй доньці менше двох рочків, але на питання, де тато, кажу правду – він на роботі, на війні. Проте сумніваюся, чи правильно я роблю?, – поділилася організатор жіночого клубу, дружина АТОвця Оксана Дубинчук.
Психологи акцентують – діти, які зростають в умовах війни, потребують набагато більше уваги до себе.
– Виявити прихований стрес допоможе арт-терапія. За допомогою ліплення чи малювання фарбами дитина вивільняє власні негативні емоції. Після інтерпретації таких робіт ми вже знаємо, як і чим можна допомогти дитині, – розповіла тренер, практичний психолог Катерина Подтабачна.
Важко доводиться й тим матусям, чоловіки яких – на війні, а у родині тим часом підростає син, особливо якщо він – підліток.
Окрім дружин АТОвців, у семінарі також взяли участь шкільні психологи. Загалом у тренінгу, що організувала ДніпроОДА, взяли участь близько 100 членів жіночого клубу та шкільних психологів області.
Нагадаємо, жіночий клуб – об’єднання, що допомагає дружинам, подругам та матерям АТОвців разом долати труднощі. Щоб вступити – слід звернутися до Центру допомоги учасникам АТО та їхнім сім’ям при ДніпроОДА. Адреса: м. Дніпро, пр. Олександра Поля, 1, тел. (056)742-86-62, (068)-679-89-61.