У Дніпрі презентували фільм «Обличчя дніпровського Майдану»

  03.03.2018 13:44   -
Новини

Прем’єра фільму «Обличчя дніпровського Майдану» відбулася в залі ДніпроОДА. У стрічці зібрані інтерв’ю понад 20 учасників Революції Гідності. Подивитися прийшли й просто небайдужі громадяни, й самі герої доробку, – повідомляє прес-служба ДніпроОДА.

У головних ролях – понад 20 людей, які «пройшли» Майдан. Формат стрічки – інтерв’ю. Героїв обирали різного віку, професій та досвіду, аби більш повно показати враження від Революції Гідності. Наймолодший учасник стрічки – 12-річна дівчинка. На Майдані стояла з батьками. На той час їй було вісім. Найстаршому герою – понад 70. Свої враження Віктор Таратушка пам’ятає й досі.
– Я стояв на Майдані в Дніпрі, потім вирушив до Києва. У потязі було багато людей, які теж прямували захищали наші права. Почув розмову двох молодиків і одна фраза запала мені в душу: «Майдан – це очищення сумління». Часто згадував її в Києві, – розповів голова Дніпропетровської обласної організації всеукраїнського об’єднання ветеранів, герой стрічки Віктор Таратушка.
Ще одна героїня фільму – пані Наталя. Пригадує, приєдналася до акцій протесту від почуття безвиході.
– Терпіти вже було несила. Я не могла стояти осторонь. Намагалася бути на всіх мітингах. Родина мене підтримала й інколи ходила зі мною, – поділилася лікар-дерматолог Наталя Кузнєцова.
Стрічка, як мозаїка, від інтерв’ю до інтерв’ю «складає» історію Євромайдану.
– Вирішили створити фільм зі спогадів учасників Революції Гідності, поки спомини свіжі та гострі, – розповіла продюсер та спiвавтор фільму Наталя Хазан. – У фільмі немає авторської оцінки, закадрового тексту або висновків. Наша мета – дізнатися про мотиви участі різних людей в Майдані, показати їх емоції, почуття.

Співавтор стрічки Ольга Владимирова анонсувала продовження.
– Євромайдан об’єднав багато людей. Ми хочемо всім показати їхні історії. Чимало учасників залишилося за кадром. Тож знімемо продовження, – розповіла вона.