У Дніпрі громад-«новачків» навчали розробляти стратегії розвитку

  27.02.2018 23:47   -
Новини

У Дніпрі відбувся тренінг для представників об’єднаних громад. Учасникыв заходу навчали, як втілювати найнеобхідніші інфраструктурні проекти та отримувати гранти.

– Дніпропетровщина – єдина в Україні область, яка має Стратегію децентралізації. Це план ефективного розвитку громад, який дає свої результати. На тренінгу зібрали громади, які ще не мають власного плану. Їх навчали підготовці та розробці проектів, – зазначив радник голови ДніпроОДА Юрій Богданов.
На Дніпропетровщині з 61 громади – 14 вже затвердили свої Стратегії у 2017 році .
– Ще 12 завершують цю роботу, вісім – лише розпочинають. Для цього ОДА та Центр обєднали ресурси. Ми організували семінар-тренінг, щоб навчити їх визначати пріоритети та розробляти проекти, – розповіла директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.
Тренінг зібрав представників Божедарівської, Межівської, Сурсько-Литовської, Петриківської, Широківської, Саксаганської та Червоногригорівської громад.
Експерти-консультанти з Аспен Інституту ділилися, як виявити потреби мешканців та залучати жителів до розвитку територій. Учасникам тренінгу розповіли про етапи розробки Стратегії та формування робочої групи.
– Досвіду самоврядування нам не вистачає. Тож така зустріч дає розуміння, в якому напрямку нам далі рухатися, що робити, як розвиватися, – поділилася заступник голови Криничанської об’єднаної громади Вікторія Троценко.
Присутнім презентували досвід більш досвідчених громад. На їх прикладі показали успішну роботу Стратегії.
– Знаючи досвід інших, нашим «новачкам» буде легше розпочинати роботу в громаді. Вони швидше навчаться управлінській науці, – зазначила тренер, директор «Асоціації об’єднаних територіальних громад» Валентина Полтавець.
Тренінг відбувся за ініціативи Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.