Дніпропетровщина отримала медобладнання від Світового банку

  08.02.2018 21:31   -
Новини

Сучасні портативні електрокардіографи, офтальмоскопи, тонометри, інгалятори та прилади для швидкого вимірювання показників крові. А ще – зручні сумки-набори з усім необхідним для огляду пацієнта вдома.

Все це – для сімейних лікарів. Такий подарунок зробив Світовий банк для амбулаторій Дніпропетровщини, – про це повідомила прес-служба ДніпроОДА.
Амбулаторії десяти центрів первинної меддопомоги Дніпра вже отримали надсучасне портативне обладнання для сімейних лікарів. Наступного тижня такий подарунок від Світового банку привезуть і до 5 центрів у Кривому Розі.
Понад 200 одиниць нових приладів та портативних медичних сумок – тепер і у сімейних лікарів центру первинної меддопомоги №5 Дніпра.
– Найголовніше – обладнання дуже компактне і зручне у використанні. Наприклад, просто вдома у пацієнта лікар може зробити кардіограму. Отримані результати – відразу передати для розшифрування більш вузькому фахівцю, якщо в цьому буде потреба. Це дозволяє зробити новий ЕКГ-телеметричний пристрій, – сказав головний лікар центру Юрій Сапа.
Серед нового обладнання – пристрої для швидкого та безкровного вимірювання рівня кисню в крові. Вони дозволяють діагностувати симптоми бронхіту та астми. А ще – портативний очний тонометр для своєчасного діагностування глаукоми, яка загрожує сліпотою. За допомогою цього приладу можна безконтактно виміряти внутрішньоочний тиск.
Відтепер у сімейних лікарів – і портативні пристрої для обстеження немовлят і плоду у вагітних. Приміром, просто вдома можна швидко дізнатися про рівень білірубіну новонародженого, якщо є підозра на наявність у нього жовтухи.
Постачання нового медобладнання до амбулаторій області стало можливим завдяки спільному проекту ДніпроОДА, МОЗ та Світового банку «Підтримка реформування охорони здоров’я Дніпропетровської області».