Епідемії грипу у Дніпрі немає

  26.01.2018 23:20   -
Новини

У Дніпрі рівень захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції відповідає сезонному показнику. Епідемічний поріг захворюваності поки що не перевищено, випадків грипу не зареєстровано.

Про це під час прес-конференції повідомила лікар-епідеміолог відділення організації епідеміологічних досліджень «Дніпровського міського відділу лабораторних досліджень» Валентина Крижановська. Вона зазначила, що за третій тиждень січня зареєстровано 3 тис. 748 хворих на ГРВІ – це на 15% більше, ніж за другий тиждень місяця. Із загальної кількості хворих 60% – це діти до 17 років.
– Загалом з початку року до стаціонарів міста госпіталізовано 500 містян з ГРВІ, з них 90% – діти. Тяжких хворих, на щастя, не було. Через карантин у школах закрито 4 класи. Нашим відділом постійно проводяться дослідження. На сьогодні вірус грипу не підтверджено, – сказала Валентина Крижановська.
Зі свого боку заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства дніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги №10 Світлана Філянович нагадала основні симптоми ГРВІ – головний біль, недомагання, слабкість, біль у м’язах, нежить, підвищена температура, біль у горлі. За перших ознак бажано залишитися вдома та викликати сімейного лікаря чи терапевта. Краще не займатися самолікуванням, оскільки незначна на перший погляд застуда може призвести до тяжких ускладнень, таких як пневмонія, менінгіт, енцефаліт тощо.
– Найефективнішим засобом захисту від грипу є вакцинація. Зробити її ще не пізно, оскільки немає епідемії. Для ГРВІ важливі неспецифічні методи профілактики – вітамінізоване, повноцінне харчування, теплий одяг, уникнення місць великого скупчення людей, часте провітрювання приміщення, вологе прибирання тощо, – додала медичний працівник.