Яке сьогодні свято?

  22.12.2017 12:31   -
Загальне Новини

22-го грудня християни відзначають Торжество Зачаття Пресвятої Богородиці св. Анною. Це свято широко відзначалося на Сході вже у ХVIII столітті, а в ХІХ столітті ця традиція прийшла і на Захід

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою дочкою священика Матфана з Віфлеєму, який походив з коліна Левіїного. Вона вийшла заміж за святого Іоакима, який був родом з Галії. Довго свята Анна була безплідною. Але як минуло 20 років, за полум’яними молитвами святого подружжя, Ангел Господній звістив їм про Зачаття дочки, яку благословлятиме весь рід людський.

Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія. Більшість ікон, присвячених Зачаттю святою Анною, зображають Пресвяту Діву, яка топче голову змія. Внизу ікони, по її бокам, святі Іоаким і Анна зображаються зазвичай з молитовно піднятими доверху руками. Очі їх також підняті до верху і споглядають Божу Матір, яка ніби парить у повітрі з розпростертими долонями. Під її стопами бачимо шар, обвитий змієм, що означає диявола, який в особі впалих прабатьків прагне підкорити своїй владі всесвіт.

Ще з часів Київської Русі день свята Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці шанувався на нашій землі. Особливо це свято вшановували вагітні жінки.