У ДніпроОДА експонуються архівні фото про Голодомор

  24.11.2017 20:11   -
Новини

Цими днями Дніпропетровщина вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Драматичним подіям 85-річної давнини присвячена документальна фотовиставка у ДніпроОДА.– На виставці майже 60 документів з фонду обласного архіву. Проте це лише невелика частина. У загальному реєстрі – їх 1,5 тисячі. Робота продовжується. В обласному архіві більше 10 тисяч згадувань людей, які знають про голод не з чуток, – зауважила головний науковий співробітник Державного архіву Дніпропетровської області Ніна Киструська.

Експонуються архівні документи, газетні публікації, постанови, директиви радянської влади та фотографії, які розповідають про ті події. Точкою відліку голодомору вважається 1929 рік, коли були оголошені колективізація, узагальнення праці, створення колгоспів. У Дніпропетровській області перші ознаки голодомору з’явилися в 1930 році. Коли прийшло голодне літо 32-го, люди їли навіть рослинність в полях та лісах. У якості хлібозаготівлі забирали не тільки зерно, а й овочі, фрукти. Селяни чинили опір хлібозаготівлям. Натомість партія карала тих, хто не виконував її вказівок.

Під час перепису населення в 1936 році цифра померлих вразила навіть радянське керівництво. На Дніпропетровщині від голодомору постраждали більше 65 тис. жителів. В Україні, за офіційними даними, – 3,9 млн.

– Україна і Європа визнали голодомор 30-х років геноцидом українського народу. Це вбивство цілого етносу. Такою була мета радянської влади, – розказав голова обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Іван Дремлюга. – Надмірні хлібозаготівлі стартували у 31-му. Проте це було справжнє хлібозабирання, людям не лишалося нічого. Коли цей процес досяг апогею, з’явився закон «про п’ять колосків». За крадіжку зерна селянина могли ув’язнити чи навіть стратити. Маємо винести уроки з тієї трагічної історії, аби вона не повторилася в майбутньому.

Виставка експонуватиметься до кінця листопада у ДніпроОДА за адресою: Дніпро, пр. Поля, 1, 1-й поверх.