Навіщо Марс, якщо є Кривбас?

Більшість жителів Дніпропетровщини знають Кривий Ріг як металургійну столицю та, як наслідок, — місто з проблемною екологією. Але з 2014 року в промислового мегаполісу з’явилася нова, несподівана і навіть унікальна грань…

Ірина КАДЧЕНКО

Чим ми гірші?

Для України промисловий туризм поки ще екзотика. А от у розвинених країнах це давно успішна індустрія, яка приваблює натовпи туристів і приносить стабільний дохід. Краєзнавці впевнені, що Кривий Ріг має потенціал набагато більший, ніж європейські міста.

— Ми об’їздили безліч індустріальних пам’яток Європи, — розповідає відомий криворізький екскурсовод, завкафедрою фізичної географії, краєзнавства і туризму Криворізького педуніверситету Володимир Козаків. — Побували на непрацюючих шахтах у німецьких Ессені та Дортмунді. У Бельгії відвідали сумнозвісну вугільну шахту Буа-дю-Казье, де в 1956 році в результаті пожежі загинули 252 гірники. У Франції побачили старі текстильні фабрики і вугільні шахти-музеї. Вразив мене і чеський металургійний комплекс Вітковіце, перетворений на справжній арт-центр.

Промисловий туризм — не фантазії ентузіастів, а європейська реальність. Нова галузь не тільки дарує друге життя старим заводам, рудникам або штольням, а й приноситиме чималий прибуток. Наприклад, вхідний квиток на німецьку шахту Цольферайн коштує 25 євро, щороку її відвідують до 1,5 млн. осіб. Рахуйте самі.

У Кривому Розі, за словами Володимира Казакова, є кілька шахт, об’єкти яких вже зараз реально обладнати для регулярних екскурсій. Зокрема, це копер і двір шахти «Гігант-глибока», похилий ствол шахти «Артем-2», кар’єри та рекреаційна зона шахти «Північна». Щодо реконструкції копра вже навіть досягнуто попередньої домовленості з власником…

Топ-5 індустріальних див

Для тих, хто зацікавився, ми склали список індустріальних чудес Кривого Рогу, які можна побачити просто зараз.

Насамперед, це грандіозний кар’єр Південного ГЗК, який вражає своїми масштабами і що важливо — має зручний оглядовий майданчик. Його глибина — майже 400 м, довжина — 3 км, а ширина — 2,5 км. У кар’єрі налічується 26 робочих горизонтів, а загальна довжина прокладених у ньому автошляхів — понад 37 км. Виглядає фантастичним, але тут є навіть… власна залізниця!

Вражає і суперсучасний музей ПГЗК, відкритий два роки тому. Завдяки мультимедійному обладнанню, в онлайн-режимі тут можна побачити вибухові роботи у кар’єрі. До речі, вхід для всіх бажаючих поки що безплатний.

Варто відвідати і музей гірничої техніки Північного гірничо-збагачувального комбінату під відкритим небом. До речі, єдиний в Україні.

Тут представлено  гірничу техніку, яка вже вийшла з ладу, але свого часу на ній перевезено і опрацьовано майже 30 мільйонів кубометрів гірничої сировини.

Окрема тема — провальні ландшафти Кривбасу. Ці унікальні явища виникли внаслідок обвалення стель верхніх підземних горизонтів шахт. Загальна площа проваль становить 3,4 тисячі гектарів.

Зовні сукупність провальних воронок і колодязів, терас і зсувів виглядає як космічний скелястий масив, а домінанта червоного кольору викликає стійке порівняння з марсіанськими пейзажами. До речі, біля одного з криворізьких підземель — Кочубеївських штолень — у минулому році відбувалися зйомки художнього фільму «Червоний», прем’єра якого має відбутися найближчим часом.

Як мешканців, так і гостей Кривого Рогу незмінно вражає й екскурсія до найглибшої в Європі шахти. «Родіна» працює та вважається найпотужнішою в Кривбасі за запасами залізної руди. Глибина шахти сягає 1570 метрів, видобуток ведеться на горизонті 1315 м. Особливе захоплення у фанатів промислового туризму викликає спуск у шахту на глибину робочого горизонту.

Певний інтерес представляє і Саксаганський дериваційний тунель — підземна річка, захована на глибині 65 м. Тунель довжиною 5,2 км створено ще в 1953 році з метою відведення Саксагані від великих запасів руди. Поблизу облаштовано підземний водоспад глибиною 24 м, який не має аналогів в Україні.

«Зоря» завжди на висоті!

На честь Всесвітнього дня екскурсовода (21 лютого) в Кривому Розі  презентували пілотний проект з інтригуючою назвою «Ейфелеві вежі Кривого Рогу». З архітектурним символом Франції поетично порівняли копри місцевих шахт — «Зоря» – «Жовтнева», «Гігант-глибока» та «ім. Кірова-Клітьова», на які пропонують піднятися туристам. Щоб побачити місто з висоти пташиного польоту, а також дізнатися про нюанси видобутку залізної руди — головного багатства Кривбасу.

На перші пробні екскурсії запросили працівників турбізнесу, журналістів та фотографів — для більш масових візитів маршрути і персонал підприємств належить підготувати більш ретельно.

Символічно, що кореспонденту «Зорі» випало відвідати саме копер шахти — тезки нашої газети.

І нехай звідти відкривається не Монмартр чи  Тріумфальна арка, а лише краєвид промислового міста, така екскурсія дає яскраву уяву про своєрідність і незвичну красу Кривбасу.

Попередня стаття: