ДніпроОДА – перша в рейтингу прозорих закупівель

ДніпроОДА – лідер по роботі в системі електронних закупівель Prozorro серед обладміністрацій країни

Як повідомив очільник області Валентин Резніченко, такі дані рейтингу за дев’ять місяців 2017-го оприлюднила громадська організація «Громадський контроль».

«ДніпроОДА запровадила Prozorro першою серед всіх облдержадміністрацій України. Зараз – лідер по завершеним торгам серед облдержадміністрацій. Кожен десятий підприємець, що приєднався до Prozorro, – із Дніпропетровщини. За останні два роки вони заробили у системі е-закупівель майже 50 млрд грн, – повідомив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко. – Вдосконалювати роботу в Prozorro нам допомагають громадські організації, зокрема, їх моніторинг закупівель».

«Громадський контроль» визначив найпривабливіші й найбільш відкриті для малого та середнього бізнесу облдержадміністрації. Для цього на основі відкритих даних проаналізував три показники.

Перший – співвідношення конкурентних і неконкурентних допорогових закупівель у відсотках за 9 місяців 2017-го. Як зазначили в громадській організації, високий відсоток конкурентних закупівель говорить про бажання держустанов добровільно розміщувати в системі допорогові закупівлі. Лідери в цьому – Дніпропетровська, Вінницька, Тернопільська, Чернігівська та Житомирська обладміністрації.

Другий – відсоток закупівель, які відбулися впродовж 8 місяців цього року. Це реальні торги, які пройшли всі етапи та успішно завершилися. Як зауважили в «Громадському контролі», високі показники мають Дніпропетровська, Харківська, Львівська, Одеська та Хмельницька обладміністрації.

Третій – середня ціна одного тендера в конкурентних торгах, вона ж очікувана вартість, поділена на загальне число конкурентних торгів за 9 місяців 2017-го. Як пояснили в «Громадському контролі», чим нижче середня ціна тендера, тим більше дрібних закупівель добровільно розміщуються владою в системі. У лідерах – Чернігівська, Тернопільська, Дніпропетровська, Вінницька та Житомирська облдержадміністрації.

Попередня стаття: