В історичному музеї презентували виставку воїнів-митців

У історичному музеї Дніпра відкрили виставковий проект «Життя на нулі». В експозиції – 70 робіт, які ілюструють життя бійців батальйону «Донбас-Україна» на передовій. 

На відкриття проекту завітали представники громадськості, волонтери, друзі бійців та звичайні містяни. Захід розпочався з Гімну України та хвилини мовчання.

– Ідея проекту виникла, коли ми зрозуміли, що суспільство поділено на тих, у кого є війна за плечима, і на тих, у кого її немає. Тому вирішили створити платформу, де кожен з хлопців може висловити себе творчо, щоб показати – війна не всіх ламає, і бійці – одні з нас, – розповіла керівник проекту Ірина Єрмакова.

Ідея назви «Життя на нулі» виникла під час першої виставки Юрія Величка, який має позивний «Фотограф». «Нуль» за військовою термінологією – передовий рубіж Перебуваючи там, Юрій не полишив фотографувати. Він закарбовував на світлинах життя побратимів на лінії вогню таким, як є, без зайвих прикрас. Згодом до Юрія долучилися інші «бойові митці»: Павло Кулик, який створює картини під псевдонімом «Барклай»; Ігор Михайлишин – той самий хлопець, який на Майдані грав Шопена, Баха та Бетховена; Євген Положій – автор книги «Іловайськ», яка Львівським книжковим Форумом визнана найкращим твором про війну.

– Цей проект дає можливість бійцям перенести пережите, трансформувати це в мистецтво та вилікувати душу. Ми допомогли знайти для нього дніпровського воїна-митця, – розповіла координатор Центру допомоги АТО при ДніпроОДА Наталія Шуліка.

У дніпрянина Богдана Кириченка за плечима гарячі точки, серед них й Іловайський котел. У 2015-му році боєць отримав численні поранення та контузію. Під час лікування він дізнався, що в дружини відмовили нирки. Все це змусило Богдана залишити службу

.

– Малювати почав випадково, зимою 2017-го. Побачив, як малює дружина Юля, і вирішив сам спробувати, – поділився Богдан. Першу роботу боєць намалював вуглем – вона була така ж чорна, як його реальність на той час. Згодом хлопець взявся за фарби та «побачив» інші кольори, почав змінюватися разом із картинами.

Виставковий проект триватиме до 10 листопада у 8-му залі Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького