У Дніпрі відкрили центр реагування на кібератаки

У Дніпровській міській раді розпочав роботу центр реагування на кібератаки. В ньому працюють спеціалісти управління інформаційних технологій

«Завдання центру – забезпечити роботу наших інформаційних ресурсів, сайтів, реєстрів. У світі з’явився новий формат війни – кібервійна. Тепер у нас є свій регіональний центр – перша лінія захисту для наших ресурсів. Ми інсталювали програми моніторингу атак. І вже бачимо великий результат – навантаження на наші сервери зменшилося на 2/3», – зазначила виконувачка обов’язків заступника міського голови Дніпра Яніка Мерило.

До захисту міста від кібератак представники мерії підійшли комплексно. Крім створення центру, особливу увагу вирішили приділити молоді, яка опановує сферу ІТ.

Зараз Яніка Мерило проводить перемовини з естонськими фахівцями, аби надати дніпровським студентам доступ до кіберполігона, який працює за стандартами НАТО. Він дасть змогу відпрацьовувати різні сценарії нападу та захисту від хакерів. Таких кіберполігонів у світі лише два. Дніпро стане першим містом України, студенти якого зможуть тренуватись на одному з них.

«Використання такого полігона у навчанні – це великий ривок у підготовці наших фахівців. Наприклад, якщо виш має 10 акаунтів доступу до цього полігона, то ми можемо створити дві команди по 5 осіб, які змагатимуться
між собою – одні намагатимуться «хакнути» систему, інші захищатимуть її. При цьому полігон вказує на помилки, на що необхідно звернути увагу», – зазначив декан факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем ДНУ ім. О. Гончара Дмитро Свинаренко.