Друга Пречиста

21 вересня – дуже велике, шановане нашим народом свято. Різдво Пресвятої Богородиці, матері Ісуса Христа

Автор: Людмила Титарева

Свято це християнська церква зараховує до одного з найбільших у світі. У народі воно зветься Друга Пречиста. Люди здавна вважають Пресвяту Діву Марію, Матір Божу,  заступницею і жалібницею скривджених.

Марія – значить, бажана

З’явилася вона на світ у галілейському місті Назарет від праведних батьків –  Іоакима та Анни. Народження Марії було першим чудом у ланцюгу подій, пов’язаних з історією спасіння світу. Справа в тому, що довгий час Анна та Іоаким були бездітні, а це ввжалося в іудеїв великим нещастям, посланим Богом за гріхи. Тому бездітних зневажали, їх навіть обмежували у багатьох громадських правах.

Благаючи про дитину, Іоаким хотів принести у храм жертву, але первосвященик не прийняв її. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати доти, доки Господь не почує його молитви.

Дізнавшись про образу чоловіка первосвящеником, Анна й собі плакала та молилася. Раптом з’явився ангел і сказав, що в неї народиться дочка, назвати її треба буде Марія й через неї світові прийде спасіння (давньоєврейське ім’я Марія означає «бажана», «кохана»). Таке пророцтво ангела було дане й Іоакиму. Все з часом збулося.

На Другу Пречисту стає дівка речиста

У жінок особливе ставлення до народин Богородиці, бо вона вважається покровителькою сім’ї й материнства. В родинах, де довго немає дітей, або де мають лише синів, а живуть надією ще й на дочку, жінки саме цього дня молять Бога, щоб ощасливив їх.

Ікону Богородиці прикрашають живими квітами. Печуть коровай з борошна нового врожаю, освячують його, пригощають ним душі померлих і духів-покровителів, аби наступного року щедро вродило і в полі, і на городі.

Із Різдва Богородиці можна засилати сватів. Люди, було, жартували: «Прийшла Друга Пречиста — стала дівка речиста». Починали заготовляти калину, бо ж її ягоди прикрашали вінок молодої, символізуючи дівочу цнотливість.

Оскільки свято припадає на час осіннього рівнодення, то до цього дня старалися завершити основні польові роботи, впоратися із зерновими та картоплею. Напередодні свята або зразу після нього викопують моркву, буряки, іншу городину і приступають до звільнення землі від рослинних решток.

Матінка Осенина кличе в гості сина

Цього дня закінчується бабине літо. Осенини — це друга зустріч осені. Жінки виходили зустрічати Матінку Осенину хлібом-сіллю. Серйозних справ цього дня краще не робити, бо гріх. І на вулицю зайвий раз бажано не виходити: «Прийшла Друга Пречиста і знову носить по шляхах злих людей нечиста».

Але в гості ходити можна, і треба, особливо до рідних. Батьки ходили в гості до одружених дітей — «відвідати молодих, подивитися на їх життя-буття і навчити уму-розуму». А молодим належало про все перед гостями відзвітувати.

На Різдво Богородиці буває мокро і вогко, тому кажуть, що Друга Пречиста дощами землю поливає. А ще – «Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо». Через два дні після цього свята (23 вересня) уважно стежили за вітром. Якщо вітер дме з північного заходу – на люту зиму, з південного сходу – на теплу…

Попередня стаття: