До першого дзвоника

перший дзвоник, Дніпро

та зустрічі понад 30-тисячної армії першачків готові усі 994 школи Дніпропетровщини

За словами директора департаменту освіти і науки обл держадміністрації Олексія Полторацького, мережа навчальних закладів, збудованих ще в радянські часи та в період незалежності, повністю задовольняє потребу в шкільних місцях. Крім того, після літніх ремонтних робіт різного ступеня складності всі 994 школи знаходяться в задовільному стані.

«Цього року в Дніпропетровській області понад 30 тисяч першокласників. За цим показником ми лідируємо в Україні», – повідомив Олексій Полторацький.

Серед головних причин такої кількості дітей можна виділити одну – переселення родин з Луганської та Донецької областей, де через війну багато навчальних закладів було зруйновано. Переселенців шкільного та дошкільного віку 7 тисяч, серед них шкільного – близько 5,5 тисячі дітей.

Окремої уваги заслуговує відкриття школи у Петриківці – однієї з опорних. «Відкриття таких шкіл є досягненням реформи, яку оголосило два роки тому Міністерство освіти і науки України. На її рeконструкцію додатково виділено 34 мільйони з обласного бюджету. Але не забуваємо й про інші. На матеріально-технічне забезпечення кожної з п’яти опорних шкіл, котрі оновлюємо в цьому році, виділено 6 млн. 300 тисяч гривень», – розповів директор департаменту.

Опорна школа – центр освітнього округу, де концентруються діти старших класів і педагогічнй колектив високого рівня підготовки, є необхідна матеріально-технічна база. Вона не буде схожа на жодну із сучасних шкіл регіону, адже збудована за принципом вільного відкритого навчального простору. Саме такі школи мають стати базовими для під- готовки старшокласників, зокрема до ЗНО. Загалом школа в Петриківці розрахована на учнів від 1 до 11 класу.

Окрім яскравого сучасного дизайну, цей навчальний заклад виділяється новим підходом до процесу навчання (особливо це стосується початкових класів), використанням мультимедійних комплексів, тепломодернізацією, наявністю ресурсної кімнати і медіатеки.

Справжня гордість школи – ресурсна кімната, яка є однією з перших в Україні. Зараз в школі навчається чотири дитини з особливими потребами, тож така кімната вкрай необхідна. Там вони зможуть отримати допомогу від психолога і лікаря-реабілітолога. Це має допомогти дитині віднайти своє місце в соціумі, адже раніше таких дітей тримали вдома, і вони не мали можливості спілкуватися з однолітками, повноцінно навчатися.

В області планується облаштувати 51 медіатеку, одна з яких вже запрацювала в Петриківці. Медіатека – не просто надсучасна бібліотека з якісними книгами та комп’ютерами, Інтернетом. Це простір, де діти зможуть відпочити та поспілкуватися, провести квест або урок позакласного читання. У кімнаті спеціально облаштовані входи для дітей з особливими потребами та тих, хто пересувається на візку. З обласного бюджету на такі кабінети віділено 18 млн. гривень.

ВАЖЛИВО!

Користуючись нагодою, ми спитали, як в області планують боротися з гострою нестачею місць у дитячих садках. Олексій Полторацький розповів, що на Всеукраїнській селекторній нараді з підготовки до навчального року, яку проводив у Дніпрі прем’єр-міністр Володимир Гройсман, ця проблема жваво обговорювалась.

Перед місцевою владою було поставлене завдання за 2 роки ліквідувати черги в дошкільних навчальних закладах. Повністю! Але наразі у черзі перебуває близько 6 тисяч дітей дошкільного віку (йдеться лише про дітей від 3 до 6 років).

Попередня стаття: