На Дніпропетровщині активно використовують «феромонні пастки»

Феромонні пастки дозволять виявити які саме шкідники живуть на сільськогосподарських полях та угіддях регіону

Автор: Ольга ЄРЕШКО

На сьогодні вже вставновлено 400 одиниць цього засобу. Після вивчення зібраних таким методом зразків, працівники Держпродспоживслужби зможуть надати певні рекомендації власникам полів, на яких ці пастки встановлено. Таким чином буде зрозуміло які препарати слід використовувати для боротьби з конкреними шкідниками.

Механізм дії пасток простий: застосовується спеціальна хімічна речовина, яка приваблює самців комах. Звідти вони вибратися не можуть. Потім зловлених комах вивчають у спеціальних лабораторіях.

«В нас дуже багато імпортерів, тобто людей, які експортують сільськогосподарську продукцію в інші країни. Зараз дуже гостро стоїть питання, коли ці важтажі повертаються. Така ситуація виникає через те, що в результаті лабораторних досліджень підтверджених країною, куди було направлено вантаж, отримується інформація стосовно зараження чи забруднення продукції тим чи іншим карантинним організмом. Зараз ми повинні сказати виробнику про небезпеку розповсюдження конкретного карантинного організму. Держспоживслужба повинна бути в першу чергу помічником виробника сільськогосподарської продукції, рекомендатором або потім – захищати споживачів цієї продукції», – повідомив Андрій Кондратьєв начальник Головного управління Держпродспоживслужби  в Дніпропетровській області.

Феромонні пастки встановлює Держпродспоживслужба. Закуплені вони були за державні кошти. За проетом на їх закупівлю на місяц закладено приблизно 10 тисяч гривень на весь регіон.