Півмільйона мешканців області отримали доступні ліки

В області понад 500 тисяч людей вже скористалися державною програмою «Доступні ліки». Хворі на гіпертонію, цукровий діабет ІІ ступеня та бронхіальну астму три місяці поспіль можуть отримати понад півтори сотні медпрепаратів безкоштовно або з незначною доплатою, – про це повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА Олена Лугова.
– Держава попіклувалася, в першу чергу, про тих, хто страждає на важкі захворювання, найбільш розповсюджені в нашому регіоні. У програму включилися всі амбулаторії Дніпропетровщини. Найактивніші – лікарі медичних закладів Кам’янського, Павлограда, Новомосковська, Синельникового, а також Царичанського, Петриківського та Юріївського районів. Там пацієнти отримали найбільшу кількість рецептів, – зазначила Олена Лугова.
Щоб скористатися програмою «Доступні ліки», пацієнту необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або терапевта. Після консультації він отримує рецепт. В аптеці за ним безкоштовно видадуть препарат, або ж доведеться доплатити незначну суму – максимум до 30 гривень. Наразі у переліку доступних ліків – 157 найменувань. Щопівроку МОЗ буде його змінювати та доповнювати.
Якщо того чи іншого препарату немає в наявності, пацієнт може звернутися до іншої аптеки або зателефонувати на гарячу лінію обласного департаменту охорони здоров’я. На сьогодні вже в десять разів менше нарікань на відсутність тих чи інших препаратів, ніж це було на початку дії програми.