Як вберегти пшеницю від пожежі?

На сьогодні на Дніпропетровщині сталося 7 пожеж на полях та сільськогосподарських угіддях. Через пожежі знищується чимало гектарів пшениці та ячменю

Автор: Ольга ЄРЕШКО

В ніч з 29-го на 30-те червня сталася пожежа на полі приватного підприємця Зачарченко Л. І. в с. Мар’янське Апостолівського району. Сгоріло 9,9 гектар: 5 га пшенці та 4,9 – стерня. Вночі 1-го липня горіло поле з ячменем на площі 20 га, власницею якого теж є Зачарченко. В Апостолівському районі, поблизу с. Перше травня, 2-го липня горіла пшениця на корені на площі 1 га.

Правоохоронці висувають припущення, що причиною пожеж може бути не лише недотримання правил пожежної безпеки. Оскільки всі пожежі відбувались вночі, можна говорити про те, що вони пов’язані з кримінальними та господарчими конфліктами.

«Щоб запобігти пожежам, слід до початку збору врожаю провести інструктаж усім особам, що мають безпосереднє відношення до цього виду роботи. Також треба підготувати техніку: обладнати її іскрогасниками, укопмлектувати первинними засобами пожежогасіння. У період молочної зрілості ранніх зернових необхідно обкосити шириною не менше ніж 4 метри усі поля, котрі примикають до залізничних колій, до автомобільних доріг, до лісо-степової зони», – повідомив Дмитро Кудрявцев, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України в Дніпропетровській області.

Крім того, слід встановити таблички, що попереджають про заборонеу паління та користування відкритим вогнем. Великі за розміром поля – розділитина частини не більше 50-ти гектарів кожна. При цьому розорювання поля треба робити не меньше 8 метрів, а все, що розорено, – прибрати. Щоб не сталася пожежа на тимчасових станах, на яких стоїть техніка, розташовувати їх треба не ближче ніж 1000 м від поля та також розорювати з усіх сторін.