ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ СМЕРТІ

  14.08.2019 18:34   -
Здоров'я

Рівень охоплення щепленнями проти дифтерії на Дніпропетровщині залишається низьким. Чим це загрожує?

Наша держава може опинитись на порозі нового спалаху дифтерії, адже серед населення дуже низький рівень вакцинації. Україна вже переживала цеу 1990-х. Тоді через спалах померло 696 людей. Більше тисячі дніпропетровців захворіли і сповна відчули на собі наслідки цієї серйозної хвороби.

Але зараз можна заподіяти цьому.Тим більш, що сьогодні область має достатню кількість безоплатної вакцини.

Колишній спалах та 696 смертей

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання. Воно передається повітряно-крапельним шляхом і призводить до запалення найчастіше слизових оболонок рогоглотки з утворенням фіброзних плівок, загальної інтоксикації та специфічного ураження серцево-судинної та нервової систем.

її збудником є бактерія — дифтерійна паличка (коринебактерія). Джерелом інфекції є інша хвора людина або носій коринебактерії. Особливо небезпечні хворі на дифтерію рото-глотки, оскільки вони більш активно виділяють збудника при диханні, кашлі та чханні. Варто зазначити, що, хоча дифтерія передасться повітря -но-крапельним шляхом, нею також можна заразитися через предмети побуту: посуд, іграшки тощо. Слід пам’ятати, що паличка стійка та може зберігатися до 15 діб у зовнішньому середовищі.

Підхопити дифтерію досить легко, уразливі особи всіх вікових груп. Наприклад, якщо у громадському транспорті є хвора на неї людина, а ви не вакциновані, то дифтерійна паличка вже у вас є. Тому варто якомога швидше вакцинуватися і не ризикувати.

Захворювання найчастіше розпочинається як ангіна, коли на мигдаликах і зіві утворюється щільна плівка, виникають набряки обличчя, шиї та слизових оболонок дихальних шляхів. Збудник дифтерії продукує сильний токсин, що, проникаючи у кров, здатний уражати серце, нервову систему, нирки. У хворого може порушуватися дихання та ковтання, що часто призводить до смерті. Також хвороба спричиняє виражену слабкість, біль у горлі, лихоманку, набряк залоз у шиї.

Свого часу Україна вже переживала спалах дифтерії. Зокрема, з 1991-го до 1998 року. Він був спричинений низьким рівнем вакцинації дітей та відсутністю ревакцинації дорослих.

Тоді на дифтерію захворіли близько 20 тисяч українців, 696 із них померли. До епідемії рівень вакцинації впав із 95 до 80%. Цього було достатньо, щоб трапилося стільки смертей. У Дніпропетровській області тоді на дифтерію захворіло 1048 осіб.

Єдиний спосіб захиститися

Єдиний спосіб захиститися проти дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень — це вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих.

Згідно з календарем щеплень, дітям роблять вакцинацію проти дифтерії, кашлюку і правця (вакцина АКДП) тричі упродовж першого року
життя, у 18 місяців, а в шість років та 16 років проводиться ревакцинація проти дифтерії та правця. Дорослі мають проходити обов’язкову ревакцинацію проти дифтерії та правця (вакцина АДП-М) кожні 10 років після 16 років. Необхідно запам’ятати, що імунітет проти дифтерії не зберігається на все життя.

Зараз в Україні значні проблеми з кількістю людей, які мають щеплення. Уперше за останні 7 років в Україні достатньо вакцини, щоб охопити імунізацією проти дифтерії та правця всі вікові групи, які цього потребують. Але рівень охоплення щепленнями залишається недостатнім, а серед дорослого населення — критично низьким.

У 2018 році тільки 55% дорослих, які мали бути вакциновані, зробили це. Щороку цей показник низький, відповідно загальний рівень вакцинації серед дорослого населення катастрофічний.

У Дніпропетровській області рівень охоплення щепленнями складає 60,5%. Хоча нині достатньо вакцин — близько 190 тисяч. Щодо вакцинації дітей до одного року, то Дніпропетровщина і тут має недостатні 46,7%.

Як зробити щеплення безплатно

Вакцинуватися проти дифтерії необхідно якомога швидше, щоб устигнути зробити це до початку навчального сезону. Адже тоді збільшується ризик захворіти. Тому, поки відпустки і канікули, варто йти вакцинуватися.

Якщо ви вирішили вакцинуватись самі або зробити щеплення своїй дитині, то необхідно прийти до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Ви маєте з лікарем перевірити записи у вашій медичній картці про вакцинацію та за потреби зробити щеплення. У випадку, коли вам кажуть, що у медичному закладі немає вакцини, зверніться за роз’ясненням до керівника медичного закладу. Якщо керівник не може надати необхідну інформацію, звертайтеся до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної державної адміністрації у вашому регіоні. Бо вакцини наразі є!

Посилайтесь на те, що уряд зобов’язав обласні структурні * підрозділи з питань охорони здоров’я контролювати наявність вакцин у кожному закладі первинної медичної допомоги. За новими правилами, саме структурний підрозділ з питань охорони здоров’я має моніторити, чи є достатньо вакцин у закладах, і за потреби оперативно перерозподіляти їх між ними.

Ігор СТОРОЖЕНКО

Поділитись: