Свиняча чума у Пiщанцi

  08.08.2019 09:13   -
Аграрії

У тушах свиней, звалених у могильник на території Піщанської ОТГ, знайшли вірус африканської чуми. Раптовий спалах небезпечної хвороби на території Новомосковського району призвів навіть до перенесення відкриття мисливського сезону. Близько 300 будинків на території Піщанської ОТГ опинилися у трикілометровій карантинній зоні.

1 серпня увечері, при об’їзді мисливських угідь, свіжі поховання між селами Орлівщина та Знаме-нівка виявив старший мисливець. Він відразу ж повідомив про знахідку поліцейським офіцерам громади. Під час оперативних заходів понад дорогою виявили 6 прикопаних «дорослих» туш свиней.

На місце знахідки викликали слідчо-оперативну групу, представників районної Держпрод-споживслужби та першого заступника голови Піщанської громади Миколу Мазницю.

З туш свиней взяли проби для аналізу. І результати, отримані вже 3 серпня, показали, що усі тварини заражені вірусом африканської чуми.

У терміновому порядку було організовано техніку, проведено ретельне обстеження території Знаменівського старостинського округу. Більше слідів не знайшли, тому всі виявлені туші зібрали та утилізували.

Місцева влада почала бити на сполох: адміністрація громади оголосила про негайне скликання позачергового засідання Піщанського виконкому для введення карантину у 10-кілометровій зоні та інших заходів карантинного реагування.

Також вирішили перенести відкриття сезону полювання, що мав розпочатися 3 серпня.

Виконком зібрався, карантин оголосив та трикілометрову карантинну зону визначив.

До захисної зони потрапили 125 знаменівських домогосподарств та близько 150 домогосподарств у селі Орлівщина (район Раківки і толока колишньої свиноферми).

З власниками домогосподарств уже проводять профілактичні бесіди. їх попереджають про необхідність негайного повідомлення в разі будь-якого захворювання домашніх тварин. Також виконується обхід домоволодінь з метою обліку наявного поголів’я свиней у власності.

Заходів вжито. Але про масштаби інфекційного спалаху та потенційну небезпеку для свинячого поголів’я на прилеглих територіях говорити поки передчасно…

ЩО воно ТАКЕ

«Зоря», як провідна сільська газета Дніпропетровщини, неодноразово писала про африканську свинячу чуму. Варто пригадати.

Вірус дуже стійкий

Африканська чума свиней (АЧС) — інфекційне захворювання, збудником якого є ДНК-вірус, винятково стійкий до зовнішнього середовища. Зараження відбувається при безпосередньому контакті хворої тварини із здоровими або при перенесенні вірусу людьми, птахами, іншими тваринами. Ще — через корми або колесами транспортних засобів, які побували на зараженій території.

Смертність свиней від АЧС становить 80—100%. Тварини, що випадково вижили, довічно залишаються вірусоносіями й джерелом зараження здорових осіб. Єдиним методом боротьби поки що вважається повне знищення всіх інфікованих тварин і спалювання їх трупів. А також кормів, гною й підлог на свинофермах, де виявлено вірус. Вакцини від АЧС й досі немає.
АЧС повзе по Україні

На жаль, спостерігається тенденція до збільшення «ареалу» захворювання. Уперше АЧС була зафіксована в Україні в 2012-му. Але перші два роки це були поодинокі випадки.

Якщо брати динаміку останніх п’яти років на Дніпропетровщині, то вона досить невтішна. У 2014-15 роках зафіксовано спалахи в 16 господарствах,у 2015-16

— вже у 40. У 2017-18 роках випадків трапилося більше сотні. Адже проблема набуває системного характеру. У нашому регіоні

— особливо.

Не цілуватись зі свинею

На здоров’я людини африканська чума свиней не впливає. Люди можуть бути тільки пере-
носником вірусу серед свиней, тобто сприяти поширенню захворювання.

Якщо людина з’їсть термічно оброблене м’ясо інфікованої тварини, шкоди це не завдасть. Однак на певний час (до 40 діб) вона стане вірусоносієм і при догляді за свинями може їх заразити. Саме тому у місцях спалахів АЧС вводиться карантин на продаж свинини, вирощеної в кустарних умовах.

Хоча вірусологи нагадують, що віруси постійно мутують і мутуватимуть надалі. Як саме

— передбачити вкрай складно. Тож ймовірно, що через кілька десятиліть (чи навіть років) вірус АЧС чіпатиме й людей.

Проте бити у дзвони з цього приводу поки зарано.

Любомир ЛОГОВЕНКО

Поділитись:

Попередня стаття:

Наступна стаття: